Vďaka rozmanitému koreniu a pikantnej chuti, ktorú môžete docieliť pridaním typických omáčok, môže táto polievka údajne pomôcť aj pri prechladnutí.
Ingrediencie:
- 2 žlté cibule
- čerstvý zázvor, cca 8 cm
- 5 hviezdičiek anízu
- 6 celých klinčekov
- 1 škoricová tyčinka
- 2 PL hnedého cukru
- 8 šálok hovädzieho vývaru
- 2 PL rybie omáčky
- 1 PL oleja
- 300 g suchých ryžových rezancov
- 300 g hovädzie sviečkové
Na zdobenie
- 1/2 bielej cibule
- 2 šálky fazuľových klíčkov
- 1 zväzok thajskej bazalky
- 1 zväzok vietnamského koriandra
- chilli papričky
- 1 limetka
Postup:
- Cibuľu a zázvor olúpte a rozpoľte.
- Predhrejte rúru na približne 180°C, cibuľu a zázvor položte na plech rezom hore a potrite ich malým množstvom oleja.
- Pečte asi 8-10 minút, aby ich povrch mierne nezhnedol.
- Aníz, klinčeky a zahrejte v hrnci, kým sa nerozvonia.
- Pridajte cibuľu, zázvor, hovädzí vývar a premiešajte.
- Priveďte zmes do varu, prikryte pokrievkou a varte aspoň 30 minút.
- Následne vývar preceďte a cibuľu, zázvor a korenie vyhoďte.
- Do horúceho vývaru vmiešajte rybiu omáčku a cukor.
- V prípade potreby vývar dosoľte.
- Ryžové rezance uvarte podľa návodu na obale.
- Potom ich sceďte a krátko prepláchnite studenou vodou.
- Hovädziu sviečkovú nakrájajte na veľmi tenké plátky proti vláknu.
- Do každej misky dajte rezance a plátky mäsa.
- Prelejte vriacim vývarom, ozdobte bylinkami a na záver pridajte vylisovanú limetkovú šťavu.