Pri klasickej receptúre sa používalo aj 6 druhov mäsa. Niekto pridával aj droby a pre tých, ktorí nekonzumujú mäso, sa dalo použiť väčšie množstvo zeleniny ak tomu napríklad huby.
To, čo nesmie chýbať pri žiadnom variante je dostatok jarných byliniek, ktoré sa postarajú o tú správnu nezameniteľnú chuť.
K týmto sviatkom patria aj zákusky. Preto neváhajte vyskúšať recepty na veľkonočné jedáše .
Ingrediencie:
- 800 g údeného bravčového mäsa
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (cca 1/4, 1/2 alebo 3/4 lyžičky)
- Štipka muškátového orieška
- 1/8 lyžičky nového korenia
- 1 bobkový list
- Štipka rozmarínu
- 11 plátkov toastového chleba
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček jarnej zeleniny
- 1 hrnček nasekanej bylinkovej zmesi (pažítka, petržlen, mladé žihľavy, púpavové listy)
- 6 vajec veľkosti L
- 1 lyžica čerstvého nesoleného masla
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno, cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak.
- Zeleninu očistíme a rozkrájame alebo nasekáme na jemné kúsky.
- Do veľkého hrnca vložíme údené mäso, zalejeme vodou, aby bolo ponorené, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nové korenie, bobkový list a rozmarín.
- Na strednom ohni privedieme do varu a varíme, až kým nie je mäso mäkké.
- Po uvarení odstavíme z platne a necháme vo vode vychladnúť. Potom vychladnuté mäso nakrájame na kocky, ale vývar z mäsa nevylievame.
- Hriankový chlieb nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy. Zalejeme trochou vývaru z mäsa, aby kocky pekne zmäkli.
- Zmiešame takto navlhčené a zmäkčené kocky s kúskami kuracieho mäsa. Osolíme, pridáme korenie, muškátový oriešok, cibuľu, cesnak a jarnú zeleninu.
- Bielky dáme bokom a žĺtky rovno vmiešame do mäsovej zmesi. Z bielkov našľaháme tuhý sneh a taktiež opatrne primiešame do zmesi.
- Vlejeme do pekáča alebo zapekacej misky, ktorú ešte predtým vymažeme maslom.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme do nej pripravenú nádivu. Pečieme cca 1 hodinu do zlatohneda.
- Keby plnka hnedla veľmi rýchlo, prikryjeme jej povrch kúskom alobalu.
- Potom už len stačí vybrať a podávať.