Táto luxusná musaka patrí medzi najlepšie grécke pokrmy! Vrstvy vyprážaného baklažánu, zemiakov a cukety sa zalejú bohatou paradajkovou omáčkou s mäsom a hustým bešamelom. Nedá sa poprieť, že sa jedná o pracnejšie jedlo, ale konečný výsledok stojí za to!
INGREDIENCIA
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,7 cm hrubé kolieska
- 2 cukety, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
- 2 baklažány, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
- 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 biela cibuľa, nakrájaná na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 šálka červeného vína
- 1 šálka paradajkového pyré
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky škorice
- 4 lyžice masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 2 šálky strúhaného parmezánu
POSTUP
- Zemiaky, cuketu a baklažán nakrájajte na cca 0,7 cm hrubé kúsky.
- Položte baklažán na papierovú utierku v rovnomernej vrstve a prikryte papierovou utierkou.
- Opakujte s nakrájanou cuketou a potom zemiakmi.
- Vo veľkej panvici rozohrejte vrstvu vami preferovaného oleja na vyprážanie.
- Začnite zemiakmi, ktoré opečte z oboch strán dozlatista.
- Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
- Položte na papierové obrúsky a odložte bokom.
- V ďalšej veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút alebo kým nezosklovatí.
- Do panvice pridajte nasekaný cesnak a miešajte 30 sekúnd.
- Do panvice pridajte mleté hovädzie mäso s cibuľou a cesnakom.
- Restujte, lámajte mäso na kúsky, kým nezhnedne.
- Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým sa úplne nespoja s mäsom.
- Prilejte červené víno, paradajkové pyré, hovädzí vývar, tymián a 1/4 šálky petržlenu.
- Pridajte 2 bobkové listy, škoricu, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte a nechajte povariť, zatiaľ čo budete robiť bešamelovú omáčku.
- V stredne veľkom hrnci rozpustite 4 lyžice masla.
- Pomaly vmiešajte 4 lyžice múky.
- Pridajte 1/2 lyžičky muškátového orieška, soľ a korenie.
- Pomaly zašľahajte 2 hrnčeky mlieka, kým zmes nezhustne.
- Vmiešajte 1 šálku strúhaného parmezánu a 1 žĺtok.
- Zložte musaku do zapekacej misky 23 x 33 cm.
- Na dno položte vrstvu vyprážaných zemiakov a uzavrite všetky medzery.
- Posypte petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a nastrúhaným parmezánom.
- Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
- Na zeleninu natrite rovnomernú vrstvu hovädzej zmesi.
- Potom bešamelovú omáčku rovnomerne rozotrite po vrchnej časti hovädzej vrstvy.
- Posypte ešte strúhaným parmezánom.
- Pečte pri 175 stupňoch Celzia po dobu 40-50 minút alebo pokiaľ nie je musaka hore zlatisto hnedá.
- Posypte ešte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé!