Pôvodne sa táto pochúťka pripravovala iba z troch ingrediencií, v dnešnej dobe ale dávame prednosť bohatosti chutí i vôní, ktoré jej dajú práve rozmanité suroviny.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 200 ml mlieka
- 100 g cukru krupica
- 100 g hrozienok
- 100 g mandlí
- vanilkový cukor
- niekoľko PL rumu
- 42 g droždia
- štipka soli
Na potretie
- 75 g masla
- 150 g práškového cukru
Postup:
- Ako prvý krok zmiešajte všetky sypké suroviny.
- Pridajte nadrobené droždie, mäkké maslo a ostatné suroviny okrem vanilkového cukru.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Vypracované cesto prekryte čistou utierkou a nechajte aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto ešte raz poriadne prepracujte a nechajte ešte ďalších 30 minút kysnúť.
- Po kysnutí vytvarujte cesto do podlhovastého bochníka a položte ho na papierom na pečenie vyložený plech.
- Pečte v rúre predhriatej na 160 ° C približne 40 – 50 minút.
- Počas pečenia si pripravte trochu rozpusteného masla, ktoré zmiešajte s vanilkovým cukrom.
- Po vytiahnutí z rúry pripravenou zmesou štôlňa potrite maslom a posypte práškovým cukrom.
Rum môžete použiť nielen na namočenie kandizovaného ovocia, hrozienok a mandlí, ale aj pri príprave rozmanitých druhov rumového vianočného pečiva .