Tradičná kysnutá vianočná štôlňa

Tradičná kysnutá vianočná štôlňa

Pôvodne sa táto pochúťka pripravovala iba z troch ingrediencií, v dnešnej dobe ale dávame prednosť bohatosti chutí i vôní, ktoré jej dajú práve rozmanité suroviny.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru krupica
  • 100 g hrozienok
  • 100 g mandlí
  • vanilkový cukor
  • niekoľko PL rumu
  • 42 g droždia
  • štipka soli

Na potretie

  • 75 g masla
  • 150 g práškového cukru

Postup:

  1. Ako prvý krok zmiešajte všetky sypké suroviny.
  2. Pridajte nadrobené droždie, mäkké maslo a ostatné suroviny okrem vanilkového cukru.
  3. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Vypracované cesto prekryte čistou utierkou a nechajte aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste.
  5. Potom cesto ešte raz poriadne prepracujte a nechajte ešte ďalších 30 minút kysnúť.
  6. Po kysnutí vytvarujte cesto do podlhovastého bochníka a položte ho na papierom na pečenie vyložený plech.
  7. Pečte v rúre predhriatej na 160 ° C približne 40 – 50 minút.
  8. Počas pečenia si pripravte trochu rozpusteného masla, ktoré zmiešajte s vanilkovým cukrom.
  9. Po vytiahnutí z rúry pripravenou zmesou štôlňa potrite maslom a posypte práškovým cukrom.
Kysnutá štôlňa servírovaná na drevenej doske.
zdroj: schoenesleben.ch

Rum môžete použiť nielen na namočenie kandizovaného ovocia, hrozienok a mandlí, ale aj pri príprave rozmanitých druhov rumového vianočného pečiva .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.