Táto polievka sa podáva po celom Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku a Maďarsku, ale nájdete ju aj v našich reštauráciách. My sme ale pre vás pripravili rovno aj recept na túto gulášovú polievku s hovädzím mäsom, aby ste si ju mohli vychutnať v pohodlí domova. S nami si môžete urobiť kompletný maďarský obed, pripravte si aj recept na tokáň , ktorý je plný lahodného mäsa.
Postup
- 250 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zelená paprika
- 2 paradajky
- pár vetvička čerstvej majoránky
- extra panenský olivový olej
- 500 g hovädzie holene (nakrájané na malé kocky)
- 1 lyžička papriky
- 1½ l hovädzieho vývaru
- ½ lyžičky rasce
- ocot z červeného vína
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 200 g zemiakov
- kyslá smotana
Čo budeme potrebovať
- Cibuľu olúpeme a nakrájame, cesnak olúpeme a prelisujeme, papriku zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Paradajky nakrájame nadrobno. Majoránku oberte a nasekajte nadrobno.
- Do veľkej panvice nalejte poriadnu dávku oleja.
- Cibuľu, cesnak a korenie zľahka orestujte, kým nezmäknú.
- Pridajte hovädzie mäso a pokračujte vo varení, kým mäso nezhnedne a zelenina nie je uvarená.
- Vmiešajte papriku a varte ešte 2 minúty, potom pridajte 200 ml hovädzieho vývaru.
- Priveďte do varu a varte, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Pridajte majorán, rascu, štipku octu, paradajky, paradajkový pretlak a dobre okoreňte.
- Pridajte liter vývaru a varte, kým mäso a zelenina nezmäknú, asi 1½ až 2 hodiny.
- Olúpte, nakrájajte a pridajte zemiaky, plus zvyšný vývar a varte, kým nie sú zemiaky uvarené.
- Podávajte s kopčekom kyslej smotany.