Sladká, jednoduchá, lahodná bábovka s makom a citrónovou polevou, ktorá prinesie slnečné lúče a teplo aj do tých najchladnejších dní. Nevynechávajte jednoduchú polevu, je to tá najlepšia časť. Rovnako výborné sú aj naše recepty na makovec , ochutnajte sami.
Čo budeme potrebovať
- 350 g hladkej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 50 g maku
- 230 g masla
- 350 g krupicového cukru
- 4 veľké vajcia
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- kôra z 3 veľkých citrónov
- šťava z 2 veľkých citrónov
- 240 ml cmar
Na sirup
- 100 g kryštálového cukru
- šťava z 2 veľkých citrónov
Na polevu
- 120 g preosiateho práškového cukru
- šťava z 1/2 veľkého citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte formu na bábovku.
- Preosejte múku a kukuričný škrob do veľkej misy. Všľahajte soľ, prášok do pečiva, jedlú sódu a mak.
- Vyšľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové asi 1 minútu.
- Pridajte cukor, vajcia a vanilku.
- Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí.
- S mixérom na nízku rýchlosť pridávajte suché ingrediencie v troch prídavkoch striedavo s cmarom a miešajte každý prídavok tak dlho, kým sa nezapracuje.
- Nalejte cesto do formy a pečte 40–50 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
- Po dokončení vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť vo vnútri formy.
- Počas tejto doby pripravte jednoduchý sirup. Zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú šťavu v malom hrnci na strednú teplotu.
- Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Zložte z platne a dajte bokom.
- Na mierne vychladnutú bábovku nalejte lyžicou sirup.
- Nechajte bábovku vychladnúť, kým ju potriete polevou.
- Na polevu si v malej miske vyšľahajte práškový cukor a citrónovú šťavu. Pokvapkajte makovú bábovku.
Pripravte bábovku a sirup podľa krokov 10 a 11. Bábovku pevne zakryte a dajte do chladničky na 2 dni alebo zmrazte až na 2 mesiace. Ohrejte na izbovú teplotu a pokračujte krokom 12.