Tradičná maková bábovka

Tradičná maková bábovka

Sladká, jednoduchá, lahodná bábovka s makom a citrónovou polevou, ktorá prinesie slnečné lúče a teplo aj do tých najchladnejších dní. Nevynechávajte jednoduchú polevu, je to tá najlepšia časť. Rovnako výborné sú aj naše recepty na makovec , ochutnajte sami.

Čo budeme potrebovať

  • 350 g hladkej múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 50 g maku
  • 230 g masla
  • 350 g krupicového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • kôra z 3 veľkých citrónov
  • šťava z 2 veľkých citrónov
  • 240 ml cmar

Na sirup

  • 100 g kryštálového cukru
  • šťava z 2 veľkých citrónov

Na polevu

  • 120 g preosiateho práškového cukru
  • šťava z 1/2 veľkého citróna

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • Preosejte múku a kukuričný škrob do veľkej misy. Všľahajte soľ, prášok do pečiva, jedlú sódu a mak.
  • Vyšľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové asi 1 minútu.
  • Pridajte cukor, vajcia a vanilku.
  • Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí.
  • S mixérom na nízku rýchlosť pridávajte suché ingrediencie v troch prídavkoch striedavo s cmarom a miešajte každý prídavok tak dlho, kým sa nezapracuje.
  • Nalejte cesto do formy a pečte 40–50 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
  • Po dokončení vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť vo vnútri formy.
  • Počas tejto doby pripravte jednoduchý sirup. Zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú šťavu v malom hrnci na strednú teplotu.
  • Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Zložte z platne a dajte bokom.
  • Na mierne vychladnutú bábovku nalejte lyžicou sirup.
  • Nechajte bábovku vychladnúť, kým ju potriete polevou.
  • Na polevu si v malej miske vyšľahajte práškový cukor a citrónovú šťavu. Pokvapkajte makovú bábovku.

Pripravte bábovku a sirup podľa krokov 10 a 11. Bábovku pevne zakryte a dajte do chladničky na 2 dni alebo zmrazte až na 2 mesiace. Ohrejte na izbovú teplotu a pokračujte krokom 12.

Kúsok ukrojenej bábovky plnej makových semienok preliata polevou z citrónov.
Zdroj: livewellbakeoften.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.