Tento stredovýchodný dezert je chrumkavý, jemný a hlavne nie je ani príliš sladký. Je to v podstate nadýchaný raj, ktorý sa vám rozplynie v ústach!
Čo budeme potrebovať
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- 285 g rozpusteného masla
- 450 g vlašských orechov (jemne nasekaných)
- Lyžička mletej škorice
- 200 g cukru krupica
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 185 ml vody
- 170 ml medu
Na ozdobu
- Rozpustené čokoládové lupienky
- Nasekané vlašské orechy
Postup
- Cesto si rozmrazíme podľa pokynov na obale, tak aby v čase pečenia malo izbovú teplotu
- Pekáč si vymastíme maslom
- Pripravíme si medovú omáčku
- V strednom hrnci zmiešame cukor, med, 2 lyžice citrónovej šťavy a vodu
- Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom znížime teplotu na nízku a varíme ďalšie 4 minúty bez miešania.
- Hrniec odstránime z tepla a sirup necháme vychladnúť, zatiaľ čo si pripravíme baklavu
- Rúru si predhrejeme rúru na 150 stupňov
- Vlašské orechy si nadrvíme v kuchynskom robote, tak aby mali jemnú štruktúru
- V strednej miske zmiešame jemne nasekané vlašské orechy a 1 lyžičku škorice
- Do pekáča vložíme 10 plátov cesta, jeden po druhom
- Každý plát potrieme maslom, kým naň položíme ďalší
- Zostávajúce cesto máme neustále prikryté vlhkým uterákom, aby nevyschlo
- Na cesto navrstvíme ⅕ orechové zmesi
- Pridáme ďalších 5 maslom premastených plátkov cesta a potom ďalšiu vrstvu orechov
- Postup opakujeme 4 krát
- Celý recept na baklavu zakončíme 10 vrstvami maslom premastených plátkov cesta
- Posledný plát potrieme navrch maslom
- Cesto nakrájame do tvaru kosoštvorcov
- Vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch po dobu 1 hodiny a 15 minút, kým nie sú vršky zlatisto hnedé
- Baklavu vyberieme z rúry a ihneď na nej pomocou lyžice rovnomerne nalejeme vychladnutý sirup
- Nechajte baklavu úplne vychladnúť, odkrytú a pri izbovej teplote
- Baklavu ozdobte najemno nasekanými orechmi alebo pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
Med je veľmi zdravou surovinou, ktorú by sme nemali v našom jedálničku zabúdať. Preto ho použite aj na výrobu týchto medových múčnikov , ktoré vám zdvihnú náladu a podporia zdravie.