Tradičná turecká baklava

Tradičná turecká baklava

Tento stredovýchodný dezert je chrumkavý, jemný a hlavne nie je ani príliš sladký. Je to v podstate nadýchaný raj, ktorý sa vám rozplynie v ústach!

Čo budeme potrebovať

  1. 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
  2. 285 g rozpusteného masla
  3. 450 g vlašských orechov (jemne nasekaných)
  4. Lyžička mletej škorice
  5. 200 g cukru krupica
  6. 2 lyžice citrónovej šťavy
  7. 185 ml vody
  8. 170 ml medu

Na ozdobu

  1. Rozpustené čokoládové lupienky
  2. Nasekané vlašské orechy

Postup

  1. Cesto si rozmrazíme podľa pokynov na obale, tak aby v čase pečenia malo izbovú teplotu
  2. Pekáč si vymastíme maslom
  3. Pripravíme si medovú omáčku
  4. V strednom hrnci zmiešame cukor, med, 2 lyžice citrónovej šťavy a vodu
  5. Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
  6. Potom znížime teplotu na nízku a varíme ďalšie 4 minúty bez miešania.
  7. Hrniec odstránime z tepla a sirup necháme vychladnúť, zatiaľ čo si pripravíme baklavu
  8. Rúru si predhrejeme rúru na 150 stupňov
  9. Vlašské orechy si nadrvíme v kuchynskom robote, tak aby mali jemnú štruktúru
  10. V strednej miske zmiešame jemne nasekané vlašské orechy a 1 lyžičku škorice
  11. Do pekáča vložíme 10 plátov cesta, jeden po druhom
  12. Každý plát potrieme maslom, kým naň položíme ďalší
  13. Zostávajúce cesto máme neustále prikryté vlhkým uterákom, aby nevyschlo
  14. Na cesto navrstvíme ⅕ orechové zmesi
  15. Pridáme ďalších 5 maslom premastených plátkov cesta a potom ďalšiu vrstvu orechov
  16. Postup opakujeme 4 krát
  17. Celý recept na baklavu zakončíme 10 vrstvami maslom premastených plátkov cesta
  18. Posledný plát potrieme navrch maslom
  19. Cesto nakrájame do tvaru kosoštvorcov
  20. Vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch po dobu 1 hodiny a 15 minút, kým nie sú vršky zlatisto hnedé
  21. Baklavu vyberieme z rúry a ihneď na nej pomocou lyžice rovnomerne nalejeme vychladnutý sirup
  22. Nechajte baklavu úplne vychladnúť, odkrytú a pri izbovej teplote
  23. Baklavu ozdobte najemno nasekanými orechmi alebo pokvapkajte rozpustenou čokoládou.

Med je veľmi zdravou surovinou, ktorú by sme nemali v našom jedálničku zabúdať. Preto ho použite aj na výrobu týchto medových múčnikov , ktoré vám zdvihnú náladu a podporia zdravie.

Chrumkavý dezert v tureckom štýle so zmesou orechov.
Zdroj: cravingsjournal.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.