Chutné, aromatické, mäkké, tak by sa dalo charakterizovať toto tradičné vianočné pečivo našich susedov. Jeho tajomstvo tkvie predovšetkým vo vlastnoručne pripravovanej zmesi korenia, ktorá sa na jeho prípravu používa.
Ingrediencie:
Na koreniacu zmes
- 4 čajové lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
- 1/2 čajovej lyžičky mletej citrónovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky mletej pomarančovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky mletého anízu
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 čajovej lyžičky mletých semien feniklu
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
- 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia
- 10 namletých klinčekov
Na korenené pečivo
- 2 šálky hladkej múky
- 7 PL medu
- 1/4 šálky cukru
- 1/4 šálky masla
- 1 vajce
- kôra z 1/2 citróna
- 1 a 1/2 PL koreniacej zmesi
- 1/2 čajovej jedlej sódy
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky vody
Postup:
- Najprv si pripravte koreniacu zmes, dôkladne zmiešajte všetky druhy korenia.
- V hrnci zmiešajte med, cukor a maslo a za stáleho miešania zohrejte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pridajte vajcia, citrónovú kôru, jedlú sódu a zmes korenia.
- Potom postupne pridávajte múku a vypracujte v cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a necháme ho aspoň hodinu a pol odpočívať v chladničke.
- Cesto znova prehneťte.
- Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme z cesta približne pol centimetra silný plát.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Cesto vykrájajte pomocou formičiek a pečivo odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Korenené pečivo pečte približne 10 minút, alebo kým nezozlátne.
Máte pre vôňu a chuť škorice slabosť? Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na škoricové pečivo !