Pripraviť dokonale upečené kura nie je často jednoduché, ale keď človek objaví zaujímavý recept, stojí za to ho vyskúšať. Keď navyše mäsu sekunduje zelenina a bylinky.
Ingrediencie:
- 1,5 kg čerstvé kurča
- 2 veľké cibule
- 2 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 palica cesnaku
- 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 1 vetvička tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 hrsť petržlenu
- 2 bobkové listy
Postup:
- Kurča vyberieme aspoň hodinu pred začiatkom prípravy, aby malo izbovú teplotu.
- Rúru si predhrejeme na 240 °C.
- Zeleninu dôkladne umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Nie je nutné ju čistiť.
- Palicu cesnaku rozoberieme na jednotlivé strúčiky, ale nebudeme ho lúpať.
- Pripravíme si vyšší a dostatočne veľký pekáč, do ktorého dáme nakrájanú zeleninu a strúčiky cesnaku.
- Posypeme polovicou byliniek a pokvapkáme olivovým olejom.
- Olejom potrieme aj kura a ochutíme morskou soľou aj čiernym korením zo všetkých strán.
- Takto ochutené kurča položíme do pekáča na zeleninu.
- Vezmeme citrón a pomocou noža do neho urobíme niekoľko dier. Kto chce, môže ho dať ešte chvíľu do mikrovlnnej rúry, skvele sa tak uvoľní chuť.
- Potom vložíme citrón aj s druhou polovicou byliniek do dutiny kurčaťa.
- Do rúry dáme misku s vodou a teplotu znížime na 200 °C.
- Necháme piecť 1 hodinu a dvadsať minút.
- Kontrolujeme po celú dobu pečenia, či nie je odparená všetka voda a priebežne šťavou prelievame kura.
- Keď sa nám bude zdať veľmi suché, pridáme do misky vodu.
- Akonáhle je kura upečené, vyberieme ho z rúry a odložíme na doštičku, aby si tak 15 – 20 minút.
- Prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
- Potom už len stačí kura naporciovať a servírovať.