Tradičné pečené kura

Tradičné pečené kura

Pripraviť dokonale upečené kura nie je často jednoduché, ale keď človek objaví zaujímavý recept, stojí za to ho vyskúšať. Keď navyše mäsu sekunduje zelenina a bylinky.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg čerstvé kurča
  • 2 veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 palica cesnaku
  • 3 – 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 hrsť petržlenu
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Kurča vyberieme aspoň hodinu pred začiatkom prípravy, aby malo izbovú teplotu.
  2. Rúru si predhrejeme na 240 °C.
  3. Zeleninu dôkladne umyjeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Nie je nutné ju čistiť.
  4. Palicu cesnaku rozoberieme na jednotlivé strúčiky, ale nebudeme ho lúpať.
  5. Pripravíme si vyšší a dostatočne veľký pekáč, do ktorého dáme nakrájanú zeleninu a strúčiky cesnaku.
  6. Posypeme polovicou byliniek a pokvapkáme olivovým olejom.
  7. Olejom potrieme aj kura a ochutíme morskou soľou aj čiernym korením zo všetkých strán.
  8. Takto ochutené kurča položíme do pekáča na zeleninu.
  9. Vezmeme citrón a pomocou noža do neho urobíme niekoľko dier. Kto chce, môže ho dať ešte chvíľu do mikrovlnnej rúry, skvele sa tak uvoľní chuť.
  10. Potom vložíme citrón aj s druhou polovicou byliniek do dutiny kurčaťa.
  11. Do rúry dáme misku s vodou a teplotu znížime na 200 °C.
  12. Necháme piecť 1 hodinu a dvadsať minút.
  13. Kontrolujeme po celú dobu pečenia, či nie je odparená všetka voda a priebežne šťavou prelievame kura.
  14. Keď sa nám bude zdať veľmi suché, pridáme do misky vodu.
  15. Akonáhle je kura upečené, vyberieme ho z rúry a odložíme na doštičku, aby si tak 15 – 20 minút.
  16. Prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
  17. Potom už len stačí kura naporciovať a servírovať.
Kurča pečené podľa receptu Jamie Oliviera.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.