Pirohy alebo taštičky existujú v mnohých variantoch. Tradičný ruský variant obsahuje náplň s mletým mäsom a kapustou. Rovnako tak môžete pirohy naplniť aj hubami či špenátom.
Ingrediencie:
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 180 ml mlieka
- 1 vajce
- 20 g droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 čajové lyžičky oleja
- 1 čajová lyžička soli
- žĺtok a štipka soli na potretie
Náplň
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 šálky nakrúhanej kapusty
- 2 PL oleja
- 1/2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
- 3/4 čajovej lyžičky sušeného kôpru
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky korenia
Postup:
- Z droždia, cukru a trochy mlieka si pripravte kvások.
- Následne doň pridajte zvyšok mlieka a približne tretinu množstva múky.
- Všetko dôkladne premiešajte na hladké cestíčko.
- Cestíčko nechajte zhruba 60 minút kysnúť.
- Po tejto dobe pridajte do cestíčka zvyšnú múku, vajcia, olej a soľ.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, vypracujte v cesto a nechajte opäť kysnúť, približne 45 minút.
- V medziobdobí si pripravte náplň.
- Na panvici s trochou oleja orestujte kapustu a cibuľu, približne 5-7 minút.
- Následne túto zmes z panvice odstráňte a vložte do panvice mleté hovädzie mäso, ktoré restujte až do okamihu, keď stratia tekutinu a stanú sa z neho menšie kúsky.
- Následne k mäsu opäť pridajte kapustovú zmes.
- Všetko premiešajte a pridajte všetko korenie, teda kôpor, soľ, korenie a cesnak.
- Cesto následne rozdeľte na 8-10 bochníkov, záleží, aké veľké pirohy chcete pripraviť.
- Následne každý bochník rozvaľkajte na placku a naplňte mäsovo-zelenú náplňou.
- Preložte cesto na polovicu cez náplň, vytvorte tvar polmesiaca a pevne zovrite okraje, aby sa utesnili.
- Takto vytvorený piroh potrite žĺtkom rozmiešaným so štipkou soli.
- Vložte do rúry predhriatej na 200 ° C a pečte približne 15-20 minút.
Toto slané plnené pečivo sa veľmi často podáva s kyslou smotanou.
Otestovali sme kuchynské váhy . Zaujíma vás, ako to dopadlo a ako si takého pomocníka vybrať? Iste to pre vás bude prínosom.