Čo budeme potrebovať
- Veľký kel kučeravý
- 60 g chleba (alebo toastového chleba)
- 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového mäsa)
- Malá cibuľa
- 2 lyžičky horčice
- Štipka mletej sladkej papriky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- Soľ
- Korenie
- Zemiaky (ako príloha)
Postup
- Do varu privedieme veľký hrniec s vodou
- Medzitým z kučeravky odstránime zavädnuté vonkajšie listy a opatrne
- Z receptu vyjde 8 závitkov, ale na jeden závitok bude treba 2-3 listy
- Keď sa voda varí, pridáme trochu soli a listy blanšírujte asi 2-3 minúty, kým nezvädnú
- Dobre ich scedíme
- Pred plnením ich osušíme kuchynskou papierovou utierkou
- Na náplň namočíme chlieb do trochy teplej vody
- Nakrájame si cibuľu na veľmi drobné kúsky
- Do misy dáme mleté mäso, cibuľu, horčicu, sladkú papriku, soľ a korenie a dobre premiešame
- Z chleba vytlačíme prebytočnú vodu a pridáme ho k mäsovej zmesi
- Všetko spolu veľmi dobre premiešame
- Na pracovnú plochu položíme jeden veľký list z kučeravky
- Ak sú listy príliš malé alebo zlomené, použijeme 2 alebo 3 listy
- Náplň rozdelíme na 8 porcií
- Trochu náplne umiestnime do stredu a naspodku listu
- Preložíme pravú a ľavú stranu cez náplň a balíček zrolujeme
- Závitok umiestnime švom dole na tanier
- Postup opakujeme, kým nám nevznikne 8 plnených závitkov z kučeravky
- Vo veľkom hrnci do rúry si rozohrejeme olej
- Závitky zo všetkých strán opečieme, mali by byť opečené celé dozlatista
- Do hrnca nalejeme vývar, prikryjeme ho a privedieme do varu
- Teplotu znížime na minimum a kelové závitky takto varíme asi 25 minút
- Medzitým si uvaríme zemiaky v osolenej vode
- Keď sú kelové závitky uvarené, opatrne ich vyberieme z hrnca
- Položíme ich na tanier a udržujeme v teple
- Na omáčku pridáme mlieko do tekutiny, ktorá bola po varení závitkov
- Privedieme ju do varu
- Medzitým rozmiešame kukuričný škrob s trochou vody, aby vznikla pasta
- Za stáleho šľahania škrob pomaly nalievame do hrnca
- Necháme zľahka prebublávať a pridáme trochu muškátového orieška a dochutíme soľou a korením
- Kaderávkové závitky ihneď podávame s vareným zemiakom
Varené zemiaky je možné nahradiť akoukoľvek prílohou, tak prečo rovno neskúsiť jeden z týchto receptov na domáce krokety ! Vyskúšajte ich av obchode už ich nikdy nekúpite.