Tradičné tartiflette so slaninou a syrom reblochon

Tradičné tartiflette so slaninou a syrom reblochon

Užite si tento originálny recept na krémové zemiaky z francúzskych Álp. Nezabudnite pokrm servírovať so šalátom, kyslými uhorkami a údeninou podľa vášho výberu – to z tartiflette urobí skvelý a výdatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 1,2 kg (ošúpaných) múčných zemiakov, nakrájaných na veľmi jemné plátky
  • 300 g slaniny, jemne nasekané
  • gulička masla
  • 2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 350 g syra reblochon, nakrájaného na dlhé prúžky
  • 550 ml smotany na šľahanie
  • 75 ml suchého bieleho vína
  • údeniny, nakladané uhorky a zelený šalát na podávanie

Postup

  • Nakrájané zemiaky vhoďte do veľkého hrnca s vriacou vodou, varte 3 minúty, potom sceďte a rozložte ich na kuchynskú utierku.
  • Nechajte vychladnúť tak, aby sa s ním dalo manipulovať.
  • Veľkú panvicu dajte na stredne vysoký plameň a opekajte slaninu do chrumkava.
  • Vyberte a nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke, tuk nechajte v panvici.
  • Pridajte maslo a znížte teplotu na minimum.
  • Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 10 minút alebo do zmäknutia a svetlo zlatej farby, potom pridajte cesnak a 2 minúty restujte.
  • Znížte plameň a vmiešajte slaninu.
  • Rúru zohrejte na 170 °C.
  • Do zapekacej misy s objemom 2 litre naskladajte bohatú vrstvu zemiakov.
  • Na zemiaky nasypte časť zmesi slaniny a cibule a navrch položte plátky syra.
  • Zalejte trochou smotany a vína, dobre ochuťte čiernym korením a trochou soli a vrstvy opakujte, kým všetko nespotrebujete.
  • Mali by ste končiť s hornou vrstvou zemiakov pokrytou smotanou.
  • Posypte trochou morskej soli.
  • Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minút, kým nebude zlatistý a chrumkavý na povrchu s prebublávajúcou smotanou.
  • Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť pred podávaním.
  • Podávajte s údeninami podľa vašej voľby, kyslými uhorkami a šalátom.
Zapečené zemiaky so syrom v zapekacej mise s lyžicou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na zapekané pokrmy po francúzsku 7x inak. Máme pre vás tradičné francúzske zemiaky so smotanou, ale aj karfiol či ružičkový kel!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.