Plnka vždy dodá pokrmu iný rozmer. To platí aj pre plnku pripravenú z jedlých gaštanov.
Ingrediencie:
- 2 bažanti
- 150 g slaniny
- 50 g masla
- soľ, korenie
Na plnku a omáčku
- 200 g jedlých gaštanov
- 10 g masla
- 1/2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
- 100 g bravčovej klobásy
- 75 ml portského vína
- 1 PL hladkej múky
- 300 ml kuracieho vývaru
Postup:
- Najprv si vytvorte zmes na plnku.
- Na panvici rozohrejte maslo a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
- Keď cibuľa vychladne, zmiešajte si nakrájanú slaninu, klobásou a polovicou gaštanov.
- Potom pridajte tymián a petržlenovú vňať všetko dôkladne premiešajte.
- Touto plnkou následne vyplníte vnútro oboch bažantov.
- Kožu bažanta potrite zvonku maslom.
- Bažanty potom dajte do pekáča vystlaného plátkami slaniny a prekryte ich alobalom.
- Takto pripravené ich vložte na 30 minút piecť do rúry predhriatej na 180 °C.
- Po uplynutí tejto doby alobal odstráňte a pečte ešte 30-40 minút.
- Počas pečenia bažanty priebežne polievajte vypečenou šťavou.
- Keď je mäso hotové, pripravte si omáčku.
- Použije na ňu všetok vypečený tuk a šťavu z bažantov a následne k nim vmiešajte múku a portské víno.
- Krátko povarte, pridajte kurací vývar a zvyšné gaštany, ktoré ste rozkrojili napoly.
- Okoreňte a duste približne 5-8 minút.
Plneného bažanta naporciujte a podávajte napríklad so zemiakovou knedľou či halušky preliateho gaštanovou omáčkou.
Mimochodom veľmi chutná polievka sa dá uvariť aj z kuracieho mäsa. Pozrite sa, ako pripraviť ten najlepší kuracie vývar !