Kto by ho nepoznal. Toto jedlo dostane na nohy každého. Jednoduchý recept je veľmi obľúbený aj v kotlíkovej verzii vonku na ohni a skvele zahreje obzvlášť v zimných mesiacoch. Pokiaľ hľadáte niečo, čím potešíte stravníkov a zároveň sa naučíte veľmi ľahké jedlo, potom je toto správna voľba.
Ingrediencie:
- 4 špekáčiky
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 2 väčšie cibule
- 2 červené papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžica majoránky
- 60 g hladkej múky
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
Postup:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, cibuľu a papriku a chvíľu restujte.
- Potom pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky (ošúpané) a restujte, kým nebudú zo strán trochu zlatisté.
- Zasypte zmes sladkou paprikou a rascou a vmiešajte múku.
- Takto restujte na nízkom ohni ešte zhruba 2 minúty, potom prilejte vývar.
- Akonáhle sa začne vývar variť, pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
- Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec pridajte majoránku a dochuťte soľou a korením.
- Podávajte guláš samotný alebo s čerstvým chlebom.