Tradičný gyros z jahňacieho mäsa

Tradičný gyros z jahňacieho mäsa

Zahryznite sa do tohto lahodného gréckeho jahňacieho Gyrosu s domácou pita a jogurtovou omáčkou tahini a predstierajte, že ste sviatok… Podávajte s mojimi gréckymi citrónovými zemiakmi

Čo budeme potrebovať

Na tahini jogurtovú omáčku

  1. 200 g gréckeho jogurtu
  2. 2 lyžice tahini (sezamové pasty)
  3. 2 lyžice olivového oleja
  4. Šťava z ½ citróna
  5. 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  6. Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  7. Lyžička soli

Na jahňacie mäso

  1. 1 kg jahňacej plece
  2. Lyžica oregana
  3. Lyžica cibuľového prášku
  4. ½ lyžičky sladkej papriky
  5. Lyžička soli
  6. ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  7. 2 lyžice olivového oleja
  8. 2 lyžice bieleho vínneho octu

Na servírovanie

  1. 2 paradajky (nakrájané na tenké plátky)
  2. 1 červená cibuľa (nakrájaná na veľmi tenké plátky)
  3. 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Na domácu jogurtovú omáčku s tahini si v miske zmiešame jogurt, tahini, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, soľ a nasekanú petržlenovú vňať
  2. Misku zakryjeme a uložíme do chladničky, pokiaľ nie je potreba
  3. Na prípravu a varenie jahňacieho si v mise zmiešame oregano, sladkú papriku, cesnakový granulát, soľ a korenie
  4. Všetko premiešame a nakoniec pridáme olivový olej a ocot
  5. Touto koreniacou gyros zmesou potrieme celú jahňaciu pliecku
  6. Mäso prikryjeme a necháme aspoň hodinu marinovať
  7. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov s mriežkou v spodnej tretine
  8. Marinované jahňacie mäso pečieme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
  9. Neskôr alobal odstránime a varíme ďalších 20 minút
  10. Rúru vypneme a mäso v pekáči, ktorý voľne prekrytý alobalom necháme 30 minút odpočívať
  11. Jahňacie mäso nakrájame na tenké plátky a odstránime všetky mastné kúsky.
  12. K nakrájanému jahňaciemu pridáme niekoľko lyžíc šťavy z pekáča
  13. Mäso udržujeme v teple, kým nebudeme gyros zostavovať
  14. Na zostavenie pita chleba zmiešame jednu nadrobno nakrájanú červenú cibuľu s veľkým množstvom nasekanej petržlenovej vňate
  15. Paradajky zbavíme semienok a taktiež nakrájame na drobné kúsky
  16. Rozpečený pita chlieb potrieme jogurtovou omáčkou s tahini
  17. Pridáme veľké množstvo jahňacieho mäsa a navrch dáme paradajky s cibuľou a petržlenovou vňaťou
  18. Mäso pitú zabalíme a ihneď podávame

Jahňacie mäso sa pečie, keď je jeho vnútorná teplota 70 stupňov, aby bolo stredne prepečené, nie suché.

Krehké jahňacie mäso v chlebe so zeleninou a omáčkou.
Zdroj: thefoodcharlatan.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.