Tradičný šalát Niçoise

Tradičný šalát Niçoise

Lahodný šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami, varenými vajcami, paradajkami a zemiakmi je dostatočne výdatný sám o sebe, takže ho pokojne môžete podávať ako samostatné hlavné jedlo. Nalejte si k nemu pohár obľúbeného bieleho vína a užite si ho!

Ingrediencie:

Na zálievku:

  • 1/3 šálky citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
  • 3/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice najemno nakrájané šalotky
  • 2 lyžice najemno nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lyžica najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 čajové lyžičky najemno nakrájaného čerstvého oregana alebo estragónu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • 2 až 3 (140 g) konzervy tuniaka, scedené
  • 6 vajec natvrdo, olúpaných a pozdĺžne rozkrojených na štvrtiny
  • 600 g malých červených zemiakov
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 stredne veľké hlávkové šaláty, natrhané na kúsky
  • 3 malé zrelé paradajky, zbavené jadier a nakrájané na kocky
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 230 g zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných na 5 cm kúsky
  • 1/4 šálky čiernych olív
  • 2 polievkové lyžice kapar, opláchnutých a/alebo niekoľko ančovičiek, voliteľne

Postup

  1. Do pohára nalejte olej, citrónovú šťavu alebo ocot, pridajte šalotku, bylinky a horčicu.
  2. Zaviečkujte a poriadne pretrepte.
  3. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  4. Do malej misky vložte plátky cibule a zalejte 3 lyžicami zálievky.
  5. Dajte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  6. Pridajte 1 polievkovú lyžicu soli.
  7. Zahrejte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
  8. Znížte plameň a varte asi 10 až 12 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  9. Sceďte.
  10. Ešte teplé zemiaky nakrájajte na polovičky alebo štvrťky, podľa veľkosti zemiakov.
  11. Vložte ich do misy a zalejte ich asi 1/4 šálky zálievky.
  12. Zatiaľ čo sa zemiaky varí, naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou a pridajte 2 lyžičky soli.
  13. Priveďte do varu a pridajte do vody zelené fazuľky.
  14. Varte do mäkka, ale boli fazuľky stále pevné na skus, asi 3 až 5 minút.
  15. Zlejte a buď opláchnite studenou vodou, aby sa varenie zastavilo, alebo ich dajte na pol minúty do ľadovej vody.
  16. Na servírovací tanier naložte hlávkový šalát.
  17. Tuniak dajte doprostred šalátu.
  18. Paradajky a cibuľu naložte okolo tuniaka.
  19. Zemiaky a zelené fazuľky naaranžujte na kôpky na kraje hlávkového šalátu.
  20. Uvarené vajíčka, olivy a ančovičky (ak ich používate) naaranžujte na kôpky na hlávkový šalát.
  21. Pokiaľ používate, posypte kapary.
  22. Ihneď podávajte.
  23. Šalát by mal byť podávaný mierne teplý alebo pri izbovej teplote.
Šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami, varenými vajcami, paradajkami a zemiakmi servírovaný na tácke s vedľa položenou vareškou.
www.simplyrecipes.com

Vyskúšajte aj niektorý z receptov na francúzsky guláš ratatouille, ktorý určite zmizne z tanierov, než poviete švec. Predstavíme vám zeleninový, so šampiňónmi ale aj s kuracím mäsom.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.