Lahodný šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami, varenými vajcami, paradajkami a zemiakmi je dostatočne výdatný sám o sebe, takže ho pokojne môžete podávať ako samostatné hlavné jedlo. Nalejte si k nemu pohár obľúbeného bieleho vína a užite si ho!
Ingrediencie:
Na zálievku:
- 1/3 šálky citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
- 3/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice najemno nakrájané šalotky
- 2 lyžice najemno nasekané čerstvé bazalky
- 1 lyžica najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 čajové lyžičky najemno nakrájaného čerstvého oregana alebo estragónu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na šalát:
- 2 až 3 (140 g) konzervy tuniaka, scedené
- 6 vajec natvrdo, olúpaných a pozdĺžne rozkrojených na štvrtiny
- 600 g malých červených zemiakov
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 stredne veľké hlávkové šaláty, natrhané na kúsky
- 3 malé zrelé paradajky, zbavené jadier a nakrájané na kocky
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 230 g zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných na 5 cm kúsky
- 1/4 šálky čiernych olív
- 2 polievkové lyžice kapar, opláchnutých a/alebo niekoľko ančovičiek, voliteľne
Postup
- Do pohára nalejte olej, citrónovú šťavu alebo ocot, pridajte šalotku, bylinky a horčicu.
- Zaviečkujte a poriadne pretrepte.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Do malej misky vložte plátky cibule a zalejte 3 lyžicami zálievky.
- Dajte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte vodou.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu soli.
- Zahrejte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
- Znížte plameň a varte asi 10 až 12 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Sceďte.
- Ešte teplé zemiaky nakrájajte na polovičky alebo štvrťky, podľa veľkosti zemiakov.
- Vložte ich do misy a zalejte ich asi 1/4 šálky zálievky.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varí, naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou a pridajte 2 lyžičky soli.
- Priveďte do varu a pridajte do vody zelené fazuľky.
- Varte do mäkka, ale boli fazuľky stále pevné na skus, asi 3 až 5 minút.
- Zlejte a buď opláchnite studenou vodou, aby sa varenie zastavilo, alebo ich dajte na pol minúty do ľadovej vody.
- Na servírovací tanier naložte hlávkový šalát.
- Tuniak dajte doprostred šalátu.
- Paradajky a cibuľu naložte okolo tuniaka.
- Zemiaky a zelené fazuľky naaranžujte na kôpky na kraje hlávkového šalátu.
- Uvarené vajíčka, olivy a ančovičky (ak ich používate) naaranžujte na kôpky na hlávkový šalát.
- Pokiaľ používate, posypte kapary.
- Ihneď podávajte.
- Šalát by mal byť podávaný mierne teplý alebo pri izbovej teplote.
Vyskúšajte aj niektorý z receptov na francúzsky guláš ratatouille, ktorý určite zmizne z tanierov, než poviete švec. Predstavíme vám zeleninový, so šampiňónmi ale aj s kuracím mäsom.