Tento boršč je naozaj výdatný, chutný a plný vitamínov. Jeho sladká chuť vám príjemne pošteká chuťové bunky a vy zatúžite po prídavku. Obvykle sa podáva s mäkkými cesnakovými rožkami alebo chrumkavým kváskovým chlebom.
Ingrediencie
- 2 stredné repy (nastrúhané)
- 3 šálky kapusty (nastrúhané)
- 1 stredná mrkva (nastrúhaná)
- 2 stredné zemiaky (nakrájané na kocky)
- 1/3 šálky petržlenu (nastrúhané)
- 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 a 1/2 lyžice cukru
- 1 polievková lyžica octu
- 4 lyžice rastlinného oleja (alebo olivového oleja)
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- soľ a mleté korenie podľa chuti
Na vývar
- 10 šálok vody
- 1 kg bravčovej plece (tuk odkrájajte)
- 3 bobkové listy
- 10 celých koreninových guličiek
- 1 mrkva (ošúpaná a prekrojená na polovicu)
- 1 stredná cibuľa (ošúpaná a prekrojená na polovicu)
Na podávanie
- kyslá smotana
- čerstvý kôpor, petržlenová vňať a jarná cibuľka (nadrobno)
Postup
- Vložte mäso, vodu, mrkvu, cibuľu, korenie a bobkový list do veľkého hrnca a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a na miernom plameni varte asi 1,5 až 2 hodiny.
- Mäso vyberte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kúsky.
- Sceďte vývar cez plátno a odložte bokom.
- Vývar je možné pripraviť vopred a cez noc nechať v chladničke.
- Priveďte vývar späť do varu na strednom plameni.
- Medzitým vo veľkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja.
- Pridajte repu a za častého miešania restujte na stredne vysokom plameni po dobu 5 minút.
- Pridajte ďalšie dve polievkové lyžice oleja a potom cibuľu, mrkvu a petržlen.
- Pokračujte vo varení po dobu ďalších 10 minút.
- Pridajte paradajkový pretlak, ocot, cukor a 1 šálku horúceho vývaru a za častého miešania varte ďalších 10 minút.
- Do vriaceho vývaru pridajte mäso a zemiaky nakrájané na kocky a varte 15 minút.
- Teraz pridajte repu, mrkvu a cibuľu a počkajte, až sa boršč začne znova variť.
- Pridajte kapustu s drveným cesnakom a varte 5 minút.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti tesne predtým, než je boršč hotový, a následne primiešajte jemne nasekanú zeleň (čerstvý kôpor, petržlenovú vňať a jarnú cibuľku).
- Vypnite sporák, priklopte a nechajte 20 minút bokom.
- Podávajte s kyslou smotanou a pečivom.