Tradičný ukrajinský boršč

Tradičný ukrajinský boršč

Tento boršč je naozaj výdatný, chutný a plný vitamínov. Jeho sladká chuť vám príjemne pošteká chuťové bunky a vy zatúžite po prídavku. Obvykle sa podáva s mäkkými cesnakovými rožkami alebo chrumkavým kváskovým chlebom.

Ingrediencie

  • 2 stredné repy (nastrúhané)
  • 3 šálky kapusty (nastrúhané)
  • 1 stredná mrkva (nastrúhaná)
  • 2 stredné zemiaky (nakrájané na kocky)
  • 1/3 šálky petržlenu (nastrúhané)
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 a 1/2 lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica octu
  • 4 lyžice rastlinného oleja (alebo olivového oleja)
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté korenie podľa chuti

Na vývar

  • 10 šálok vody
  • 1 kg bravčovej plece (tuk odkrájajte)
  • 3 bobkové listy
  • 10 celých koreninových guličiek
  • 1 mrkva (ošúpaná a prekrojená na polovicu)
  • 1 stredná cibuľa (ošúpaná a prekrojená na polovicu)

Na podávanie

  • kyslá smotana
  • čerstvý kôpor, petržlenová vňať a jarná cibuľka (nadrobno)

Postup

  1. Vložte mäso, vodu, mrkvu, cibuľu, korenie a bobkový list do veľkého hrnca a priveďte do varu.
  2. Znížte teplotu a na miernom plameni varte asi 1,5 až 2 hodiny.
  3. Mäso vyberte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kúsky.
  4. Sceďte vývar cez plátno a odložte bokom.
  5. Vývar je možné pripraviť vopred a cez noc nechať v chladničke.
  6. Priveďte vývar späť do varu na strednom plameni.
  7. Medzitým vo veľkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja.
  8. Pridajte repu a za častého miešania restujte na stredne vysokom plameni po dobu 5 minút.
  9. Pridajte ďalšie dve polievkové lyžice oleja a potom cibuľu, mrkvu a petržlen.
  10. Pokračujte vo varení po dobu ďalších 10 minút.
  11. Pridajte paradajkový pretlak, ocot, cukor a 1 šálku horúceho vývaru a za častého miešania varte ďalších 10 minút.
  12. Do vriaceho vývaru pridajte mäso a zemiaky nakrájané na kocky a varte 15 minút.
  13. Teraz pridajte repu, mrkvu a cibuľu a počkajte, až sa boršč začne znova variť.
  14. Pridajte kapustu s drveným cesnakom a varte 5 minút.
  15. Pridajte soľ a korenie podľa chuti tesne predtým, než je boršč hotový, a následne primiešajte jemne nasekanú zeleň (čerstvý kôpor, petržlenovú vňať a jarnú cibuľku).
  16. Vypnite sporák, priklopte a nechajte 20 minút bokom.
  17. Podávajte s kyslou smotanou a pečivom.
Ukrajinská polievka s červenou repou, kapustou a zeleninou s kyslou smotanou a bylinkami na tanieri.
www.cravingtasty.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.