Tradičný veľkonočný bochník

Tradičný veľkonočný bochník

Typickou dobrôtkou pre sviatky jari je jednoznačne mazanec, o ktorom by sa dalo hovoriť ako o jednom z hlavných symbolov českých Veľkej noci. Pripravte si toto veľkonočné pečivo podľa nás.

Ingrediencie

  • 2 a 1/2 hrnčeka (330 g) polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka (120 ml) vlažného mlieka
  • 2/3 kocky rozpusteného nesoleného masla (70 g)
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1/3 hrnčeka (65 g) kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice (35 g) hrozienok
  • 1 – 2 lyžičky vanilkovej esencie alebo 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 lyžice (35 g) lúpaných mandlí
  • čerstvo nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 – 1 citróna
  • štipka soli
  • rum na namáčanie hrozienok (cca 4 – 5 lyžíc)

Ingrediencie na dokončenie

  • 1 vajce
  • 1 – 2 hrsti lúpaných mandlí

Postup

  • Deň pred samotným pečením namočte hrozienka do rumy a zakryte tanierikom.
  • Následne preosejte múku do veľkej misy, uprostred vytvorte jamku a do nej dajte sušené droždie, lyžičku cukru a zalejte to polovicou vlažného mlieka.
  • Jemne premiešajte s trochou múky, aby sa vytvorilo riedke cesto. Potom misu zakryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť po dobu 30 minút.
  • Po vykysnutí pridajte vlažné rozpustené maslo, zvyšné mlieko, cukor, žĺtky, vanilku, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a uhneťte hladké vláčne cesto.
  • Po vypracovaní pridajte do misy nasekané mandle s namočenými hrozienkami a taktiež do cesta zapracujte. Rum z hrozienok odložte bokom.
  • Hotové cesto zakryte a dajte na teplé miesto ďalších 30 minút kysnúť.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a cesto v tvare bochníka položte na plech. Nechajte ešte hodinu kysnúť.
  • Po poslednom kysnutí vytvorte na vrchu krížik pomocou ostrého noža.
  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Počas pečenia rozklepnite vajcia, pridajte rum z hrozienok a vidličkou vyšľahajte. Potrite celý povrch mazanca, posypte mlátkami mandlí a pečte po dobu 30 minút.
  • Po upečení vyskúšajte špajľou. Pokiaľ je na špajli nalepené cesto, nechajte ešte 10 minút piecť.
  • Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Kysnutý bochník s mandľami a hrozienkami.
Zdroj: linalsbackhimmel.de

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.