Bývali ste chvíľu vo Veľkej Británii a zapáčila sa vám tradícia v podobe vianočného pudingu?
V našich končinách na Vianoce neodmysliteľne patria vianočka a kapor, zatiaľ čo Briti si nevedia predstaviť Štedrý deň bez pudingu.
INGREDIENCIA
- 1 hrnček hrozienok
- 1 hrnček kandizovaného ovocia
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček masla nastrúhaného najemno
- 1 hrnček strúhanky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček orechov nasekaných najemno
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 hrnček mlieka
- 1 veľké vajcia
- maslo na vymazanie formy
POSTUP
- Zmiešajte hrozienka, kandizované ovocie, múku, maslo, strúhanku, cukor a orechy. Potom pridajte mlieko a vajcia. Potom ešte aj škoricu. Akonáhle sa jednotlivé suroviny dokonale spoja, dajte hutnú zmes do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej formy.
- Vrchnú časť formy zakryte alobalom.
- Do väčšieho hrnca dajte vodu. Do vody vložte formu tak, aby voda bola do maximálne 3/4 formy.
- Predhrejte si rúru na 150 °C.
- Hrniec s formou vložte do predhriatej rúry a nechajte puding hodinu piecť. Pred koncom pečenia zložte alobal a ešte nechajte chvíľu dopiecť.
TIP : Ozdobte si tento puding karamelom. Potrebujete 85 gramov masla, 100 gramov cukru, 200 ml smotany a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Všetko dajte do hrnca a priveďte zmes za stáleho miešania do varu. Nechajte ju 2 až 3 minúty prebublať, pokiaľ sa nerozpustí cukor. Akonáhle je zmes bledo karamelová a ľahko zahustená, odstavte hrniec bokom a karamel nalejte na puding a ozdobte ho ešte zmesou orechov.