Tento recept je vhodný ako večera, ak máte chuť na niečo rýchle, ľahké a zároveň zaujímavé.
Ingrediencie
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 400 g baklažánu (ošúpaného a nakrájaného na 3cm kocky)
- 1 cibuľa (nasekaná nahrubo)
- 1 polievková lyžica zeleného korenia
- 3 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno)
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 polievkové lyžice paradajkovej passaty
- 1 polievková lyžica chilli pasty (môžete nahradiť 1 červenou paprikou nasekanou najemno)
- 1 čajová lyžička cukru
- 400 g čerstvých paradajok (nakrájaných na kúsky)
- 2 čajové lyžičky korenia
- voda
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zmiešajte baklažán so 4 lyžicami olivového oleja, trochou soli a korenia.
- Všetko umiestnite do zapekacej misy a pečte 20–25 minút.
- Zatiaľ čo sa všetko pečie, rozohrejte panvicu na vysokú teplotu. Na panvicu nalejte 1 lyžicu oleja a začnite restovať mäso. Mäso od seba nemusí byť úplne rozdelené. Pokrm skvele chutí, pokiaľ necháte v mäse niekoľko hrudiek.
- Po orestovaní odložte mäso do misy a ponechajte ho stranou. Znížte teplotu na stredný stupeň, na panvicu vlejte zvyšok oleja a osmažte cibuľu, ochutenú štipkou soli. Pridajte aj zelené korenie.
- Za stáleho miešania smažte asi 8–10 minút.
- Pridajte cesnak, paradajkovú passatu a cukor. Stále miešajte a smažte 1–2 minúty.
- K zmesi pridajte mäso s paradajkami a podlejte asi 200 ml vody.
- Všetko dobre premiešajte, dochuťte soľou a korením a, na miernom ohni, varte, kým sa paradajky nerozpadnú. Potrvá to 10 – 15 minút.
- Opatrne pridajte pečený baklažán a pokračujte vo varení, kým sa väčšina vody z panvice neodparí (5–15 minút).
- Pozor! Miešajte opatrne, aby sa baklažány nerozpadli.
- Tureckú musaku s hovädzím mäsom podávajte teplú a ak chcete, posypte ju po povrchu nasekanou petržlenovou vňaťou.