Tentokrát nie je jablko vo vnútri lievancového cesta, ale steká ako sirup po jeho povrchu. Toping ovonený škoricou a muškátovým orieškom, je ideálny pre raňajky v sychravom jesennom rane.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g tvarohu
- 4 vajcia
- 220 ml mlieka
- 250 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu
- Štipku soli
- Maslo alebo olej na vyprážanie
Na jablkový toping
- 750 g jabĺk
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice cukru kryštál
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička muškátového orieška
- Štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 ml vody
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame spoločne všetky ingrediencie na cesto
- Cesto dáme bokom a necháme oddýchnuť
- Na panvici si rozpustíme maslo
- Platňu s panvicou rozohrejeme na strednú teplotu a potom opekáme lievančeky z oboch strán
- Na jablčnú omáčku olúpeme jablká a zbavíme ich jadrovníka
- Jablká nakrájame na stredne veľké kúsky
- Pokvapkáme ich citrónovou šťavou
- V hrnci zmiešame vodu, korenie, soľ, med a jablká
- Zmes privedieme do varu
- Akonáhle sa začne zmes variť, prikryjeme hrniec pokrievkou a pokračujeme vo varení na strednú teplotu asi 10 minút
- Keď je omáčka prevarená, zložíme ju z platne a tyčovým mixérom ju rozmixujeme, podľa našich preferencií
- Do omáčky pridáme vanilku a premiešame