Tento recept na škoricové slimáky s náplňou z tvarohu musíte ochutnať. Nejde totiž o klasický recept, ale o jeho obmenu, kedy tvaroh dodáva cestu oveľa väčšiu vláčnosť a citrón kyslosť, ktorá je ale krásne vyvážená sladkou polevou.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 2 lyžičky aktívneho droždia
- 180 ml mlieka (ohriate)
- 155 g masla (zmäkčeného)
- 2 vajcia
- 50 g cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Kôra z citróna
- 560 g hladkej múky
- Štipka soli
- Štipka muškátového orieška
Na citrónovú náplň
- 150 g cukru
- Citrónová kôra
- 4 lyžice masla (veľmi mäkkého)
- Štipka mletého muškátového orieška
- 60 ml citrónovej šťavy
- 115 g tvarohu
Na citrónovú polevu
- Citrón (ošúpaný a odšťavený)
- 230 g smotanového syra
- 240 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na cesto si do ohriateho mlieka rozdrobíme droždie
- Necháme ho päť minút odpočívať, aby vzišiel kvások
- Do mlieka pri nízkej rýchlosti mixéra vmiešame zmäknuté maslo, vajcia, cukor, vanilku, citrónovú kôru a 250 g múky
- Pridáme soľ a muškátový oriešok
- Pridáme aj zvyšnú múku, aby sme vytvorili mäkké, ale lepivé cesto
- Pokračujeme v miesení, aby vzniklo hladké, vláčne a pružné cesto
- Do ľahko vymastenej misy vložíme cesto
- Potrieme ho trochou oleja, misu zakryjeme plastovým obalom a cesto necháme kysnúť.
- Na citrónovú náplň si v mise zmiešame cukor a citrón
- Miešame 15-20 sekúnd, len aby sa oboje spojilo a citrónová kôra sa viac rozdrvila
- Pridáme maslo a muškátový oriešok a šľahajte do hustej a krémovej hmoty
- Pomaly pridávame citrónovú šťavu a šľaháme, kým sa ingrediencie úplne nespoja
- Zapekaciu misu vymažeme maslom
- Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme polovicu cesta do tvaru obdĺžnika
- Potrieme ho polovicou tvarohu
- Potom naň nalejme polovicu citrónovej náplne
- Cesto pevne zrolujeme
- pomocou nite alebo noža cesto naporciujeme na 12 rovnakých roliek valčekov a každú rolku vložte do pripraveného pekáča
- postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta
- Škoricové slimáky prikryjeme utierkou a necháme ich ešte kysnúť aspoň 30 minút
- Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Vykysnuté škoricové slimáky vložíme do rúry a pečieme 30–35 minút, kým ľahko nezhnednú
- Zatiaľ čo sa rolky pečú, vyšľaháme spoločne citrónovú šťavu, citrónovú kôru a smotanový syr
- Pridáme práškový cukor a miešame, kým nevznikne hladká a krémová poleva
- Rolky po vybratí z rúry necháme 10-15 minút odpočinúť, potom ich pokvapkáme polevou