Tento koláč je jednoducho neskutočne dobrý! Krehké cesto od Jamieho Olivera v kombinácii s tvarohovou náplňou a ovocným džemom vás dostane.
Ingrediencie
Na cesto:
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 2 polievkové lyžice mlieka
Na náplň:
- 500 g (2 vaničky) plnotučného tvarohu
- 2 dl mlieka
- 1 dl oleja
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajíčko a 2 žĺtky
- malinový, černicový alebo ríbezľový džem na potretie
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Zmiešajte pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridajte múku a žĺtky.
- Keď sa zmes začne podobať hrubej strúhanke, pridajte studené mlieko.
- Z cesta sformujte guľu.
- Je potrebné s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké.
- Asi štvrtinu cesta odložte do chladničky.
- Zo zvyšného cesta odkrajujte pol centimetra hrubé plátky.
- Plátky položte na dno a na okraje okrúhle formy s priemerom cca 28 cm, aby do seba zapadali ako skladačka.
- Potom stlačením okrajov zlepte plátky dohromady.
- Cesto previsnuté cez okraj formy odstráňte.
- Okraje formy pokryte alobalom a stlačte, aby držali.
- Takto pripravené pečte 15 minút, kým sa cesto nesfarbí do zlata.
- Vyberte z rúry a odstráňte alobal z okrajov formy.
- Všetky ingrediencie na náplň zmiešajte dohromady a nalejte na predpečený korpus.
- Pečte 20 minút.
- Zatiaľ si vyvaľkajte odloženú štvrtinu cesta na pomúčenej doske a nakrájajte na prúžky.
- Koláč vyberte z rúry, jemne ho potrite džemom a prekryte prúžkami do tvaru mriežky.
- Vráťte do rúry na asi 15 minút.
- Nechajte vychladnúť a odkrojte si poriadny kúsok ku kávičke.