Tento tvarohový koláč vyzerá úžasne, ale keď ochutnáte jeho kúsok, zamilujete si ho. A ak vás sladká varianta netiahne, vyskúšajte recepty na úžasné tvarohové nátierky .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 110 gramov hladkej múky
- štipka soli
- 60 gramov zmäknutého masla
- 1 žĺtok
- 25 gramov krupicového cukru
- 1 čajová lyžička vody
- guľatá forma na pečenie s priemerom 22 centimetrov
Náplň:
- 110 gramov mäkkého tvarohu
- 1 vajce
- 50 gramov práškového cukru
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- kôra a šťava z jedného citróna
- 3 polievkové lyžice vysokopercentnej smotany
Postup prípravy:
- V mise zmiešajte preosiatu múku a soľ.
- Vytvorte jamku a pridajte maslo, žĺtok, cukor a vodu a pomaly ingrediencie pomocou vidličky zmiešajte.
- Nakoniec cesto spojíte a nechajte štvrť hodiny oddýchnuť.
- Odpočaté cesto rozvaľkajte do okrúhleho tvaru, potom ho preneste do vymastenej guľatej formy – okraje by mali byť aspoň 1,5 centimetra vysoké.
- Aby sa vám cesto pri pečení nenafúklo, položte naň kus papiera na pečenie a naň nasypte napríklad fazuľu alebo cícer.
- Formu s cestom vložte do rúry a pečte pri teplote 200 stupňov asi 15 minút.
- Pečiaci papier so záťažou oddeľte a teplotu znížte na 170 stupňov.
- V mise zmiešajte tvaroh, žĺtok, cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, šťavu a smotanu.
- Zmes nalejte na predpečený koláč.
- Zvyšný bielok vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne naneste ako poslednú vrstvu na koláč a položte slivkami.
- Formu vložte do rúry a pečte ďalších 40-45 minút – tvarohový koláč je potrebné strážiť, aby sa sneh na povrchu nepripálil.