Už ste vyskúšali sladkú rebarboru? Rebarborový koláč za skúšku rozhodne stojí.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov masla
- 150 gramov práškového cukru
- 4 vajcia
- 4 lyžice smotany (jogurtu)
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Náplň:
- 1 téglik kyslej smotany
- 2 mäkké tvarohy
- 1 čajová lyžička vanilkového pudingu
- trochu cukru – podľa chuti
- rebarbora
- 1 žĺtok
- práškový cukor
Drobenka:
- 150 gramov hrubej múky
- 100 gramov masla
- 100 gramov krupicového cukru
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
Postup prípravy:
- Rebarboru olúpte a nakrájajte na kúsky – asi 1 centimeter.
- Kúsky rebarbory poduste na masle 5 minút.
- Potom pridajte cukor – záleží na vašej chuti a vmiešajte pudingový prášok, ktorý vám zmes zahustí – nechajte vychladnúť.
- Ďalej si pripravte tvarohovú náplň.
- Do misy dajte tvaroh a práškový cukor a všetko vyšľahajte.
- Potom pridajte žĺtok a kyslú smotanu – náplň dajte do chladničky.
- Pripravte si cesto – utrite tuk s cukrom a postupne pomalým zašľahávaním pridajte žĺtky a vanilkový cukor.
- Do zmesi pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, pridajte smotanu a ušľahaný sneh z bielkov.
- Pripravte si formu alebo plech a cesto do nej rozotrite.
- Na cesto po lyžiciach vkladajte kopčeky tvarohovej náplne a opatrne ju po ceste rozotrite.
- Ďalšiu vrstvu koláča tvorí rebarbora, ktorú pokladajte na tvarohovú náplň.
- Pripravte si posýpku a husto ju nasypte na koláč.
- Pečte asi 35-40 minút na 180 stupňov.