Faktom je, že tento typ múčnika pripravujeme najčastejšie na jeseň, kedy je ich obdobie. To však neznamená, že si nemôžeme tento lahodný cheesecake vyrobiť v ktorýkoľvek ročný čas. Má senzačnú štruktúru, vynikajúcu chuť a krásne prevonia celú kuchyňu.
Ingrediencie:
Korpus:
- 250 g grahamových sušienok
- 3 lyžice trstinového cukru
- 100 g rozpusteného masla
Náplň:
- 250 g smotanového syra typu lučina/žervé (môže byť aj tvaroh v kocke)
- 250 g trstinového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 1 – 2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/8 lyžičky mletého klinčeka
- 500 g tekvicového kompótu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
Postup:
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov a tortovú formu postriekame sprejom na pečenie.
- Sušienky rozlámeme do misy, pridáme trstinový cukor, maslo a rukou spracujeme, až sú vlhké.
- Dáme do formy, rozprestrieme na dno a dáme do rúry na 9 minút.
- Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a znížime teplotu na 170 °C.
- Do väčšej misy dáme syr, cukor, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky a všetko rozmixujeme na hladkú zmes.
- Vmiešame po jednom vajci, scedíme tekvicu a pridáme k syru.
- Nakoniec vmiešame kyslú smotanu s vanilkovým extraktom.
- Všetko dôkladne rozmixujeme do hladka.
- Tortovú formu obalíme alobalom, aby bola utesnená, a vlejeme do nej tekvicovú zmes na predpečený korpus z grahamových sušienok, uhladíme a vložíme do vysokého pekáča s vriacou vodou.
- Pekáč dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu a 35 minút.
- Potom vypneme rúru, pootvoríme ju a koláč necháme v rúre ešte 1 hodinu odpočívať.
- Po uplynutí tejto doby vyberieme pekáč z rúry a počkáme, kým úplne vychladne. Vychladnutú buchtu uložíme na 8 hodín do chladničky.
Tip: Podávame s obľúbenou polevou, ako je napríklad karamelová, čokoládová, pomarančová alebo len tak so šľahačkou či zmrzlinou.
Tip: Pokiaľ si pripravíme polevu zo smotanového syra, povýšime túto obyčajnú buchtu na oveľa vyšší level.