Najznámejší spôsob, ako si uchovať nejaký pokrm, je si ho zavariť pomocou zaváracieho hrnca do pohárov. Pokiaľ taký hrniec máte doma, tak poďme na to!
Budete potrebovať
- hotové jedlo
- nálev, šťavu (omáčku) alebo prevarenú vodu
- zaváracie poháre a viečka
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si pripravte zaváracie poháre a viečka tak, že ich poriadne sterilizujete.
- Na povahe hotového jedla sa ďalej odvíja celý proces – hotové jedlo vložte do suchého a čistého zaváracieho pohára.
- Ak potrebuje hotové jedlo nálev, vodu alebo šťavu – zalejte ho. (napríklad mäso)
- Otrite okraje pohárov papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
- Starostlivo uzavrite pomocou viečok a vložte poháre do zaváracieho hrnca.
- Skladajte ich tak, aby boli od seba vzdialené aspoň 1 centimeter.
- Do hrnca dolejte vodu a varte podľa potreby – väčšinou okolo 98-100 stupňov 1 hodinu, druhý deň čas skráťte na 45 minút.
- Poháre nechajte vychladnúť a potom ich skladujte v chladnom mieste.
Pozrite sa tiež na naše recepty na zaváranie šalátov alebo ich efektívne konzervovať!