Po chuti údeného sa môžete utĺcť?
Potom vyskúšajte naše recepty s údeným mäsom, na ktorých si pochutí celá vaša rodina.
Ochutnajte údenú polievku, plnené knedle či zapekané zemiaky.
Máme pre vás aj tip, ako si pripraviť údené hovädzie hruďou a to sami a úplne jednoducho.
Tak poďme na to!
Naše recepty
Viete, že údené mäso si môžete aj zavárať a dopriať si tak jeho lahodnú chuť po celý rok? Vyskúšajte naše tipy!
Ako správne údiť mäso
- Na údenie mäsa použite ideálne udiareň , pokiaľ ju však nemáte k dispozícii, postačí vám plynový gril alebo gril na drevené uhlie .
- V poslednom prípade naukladáte drevené uhlie na jednu stranu grilu , druhú necháte prázdnu a môžete gril rozpáliť.
- Strana s uhlíkmi sa rozpáli ako obvykle, čo je ideálne na steaky, ale kúzlo údenia vzniká na druhej strane .
- Ak chcete údiť na plynovom grile , stačí zapnúť horáky na jednej strane grilu a ostatné nechať vypnuté.
- Rovnako ako pri grile na drevené uhlie budete musieť chvíľu experimentovať, než presne zistíte, ako dosiahnuť požadovanú teplotu 107 – 135 stupňov Celzia.
- Trik, ktorý zabráni vysychaniu mäsa a pomôže ho udržať vlhké a chutné, je dať grilovaciu alobalovú misku (asi do polovice naplnenú vodou) dovnútra grilu, na stranu, kde nie je žiadne uhlie.
- Voda absorbuje teplo a potom ho znova vyžaruje, čo pomáha udržiavať celkovú teplotu grilu konzistentnú .
- Doba údenia je rôzna.
- Závisí od množstva faktorov ako je veľkosť mäsa, teplota počas údenia, množstvo soli či vlhkosť.
- Najspoľahlivejšie je teplotu mäsa kontrolovať teplomerom na mäso .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!