Tu vám ukážem, ako vyrobiť klasickú Carbonaru, ktorá je krémová, ale nepoužíva smotanu. S niekoľkými jednoduchými ingredienciami je to perfektná týždenná večera!
Vo väčšine regiónov Talianska znamená tradičné carbonara nulovú smotanu. Je však celkom jednoduché vyrobiť „krémovú“ carbonaru bez použitia smotany. Nasleduj ma…
Čo budeme potrebovať
- 500 g sušených špaget
- 250 g dusené šunky (nakrájané na kocky)
- 75 g syra Pecorino (jemne nastrúhané)
- 3 vaječné žĺtky
- 2 celé vajcia
- Strúčik cesnaku (olúpaný a rozdrvený nožom)
- Soľ
- Drvené čierne korenie
- Olivový olej
Postup
- V mise ušľaháme 2 celé vajcia a 3 žĺtky, pokiaľ nie je vaječná zmes jednotná
- Vmiešame 75 g pecorina a zľahka ochutíme čiernym korením
- Zmes dáme bokom
- Vložíme špagety do silne osolenej vriacej vody a varíme podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú al dente (trochu tvrdé)
- Ku koncu varenia naberieme šálku cestovinovej vody, ktorú použijeme neskôr
- Do panvice pridáme lyžičku olivového oleja a necháme ju na strednej teplote zahriať
- Potom pridáme strúčik jemne prelisovaného cesnaku a 250 g dusené šunky do panvice na strednom teplotu
- Vyprážame, kým šunka nebude pekne opečená
- Odstránime cesnak a vypneme platňu
- Do panvice pridáme špagety a okamžite premiešame s opečenou šunkou
- Pridáme kvapku cestovinovej vody a pokračujeme v miešaní, pokiaľ nie sú špagety krásne lesklé
- Nalejeme vaječnú zmes na špagety a rýchlo pokračujte v miešaní
- Je dôležité pracovať rýchlo, inak sa vajcia začnú variť
- Pokiaľ začnú špagety osychať, pridáme ďalšiu kvapku cestovinovej vody
- Okoreníme a ihneď podávame s extra pecorínom na teplých tanieroch