Typická letná zelenina, ktorá má okrem kuchyne rozmanité použitie aj kozmetike.
Šalátová uhorka je tvorená takmer výhradne z vody, vďaka čomu nás vždy skvele osvieži.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na uhorkový šalát.
Dá sa pripraviť v mnohých variantoch a jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
Oceníte ho nielen ako skvelú prílohu k letnému grilovaniu.
Ktorý vyskúšate ako prvý?
Naše recepty
Prečo do svojho jedálnička zaradiť šalátovú uhorku?
Šalátová uhorka patrí medzi typickú českú zeleninu, ktorú mnoho z nás pestuje v skleníku na záhrade. Vzhľadom na svoje jedinečné zloženie sú tiež veľmi zdravou potravinou. Nájdeme v nej množstvo rôznych zdraviu prospešných látok. Vyniká predovšetkým vysokým obsahom vitamínov skupiny B a vitamínu A, ale obsahuje aj vitamín C, PP, E či kyselinu listovú. Z minerálov v sebe ukrýva najmä horčík, železo, vápnik, sodík a jód.
Ďalšou cenou látkou, ktorú v uhorkách nájdeme vo veľkom množstve, je voda. Viac ako 90% uhorky je tvorených vodou, ďalších 5% tvorí vláknina. To je tiež dôvodom, prečo uhorka obsahuje iba veľmi málo kalórií, na 100 gramov pripadá iba 15 kcal. Kvôli tomu sú uhorky veľmi často kontumované ako súčasť rozmanitých diét.
Šalátové uhorky je možné do nášho jedálnička zaradiť mnohými rôznymi spôsobmi. Okrem receptov na uhorkový šalát si z nich môžete pripraviť aj veľmi chutné polievky, nátierky, smoothie či malinovky. Konzumácia uhoriek má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu, predovšetkým pečeň, žlčník a črevá. Prospešný je aj ich močopudný, a teda detoxikačný účinok. V neposlednom rade sú uhorky využívané aj v kozmetike, pomáhajú predovšetkým s hydratáciou pokožky či proti unaveným viečkam.