Nič nie je viac ako lahodná dusená kapusta! Vyskúšajte túto ukrajinskú verziu, ktorú môžete podávať ako prílohu k hydine či klobáskam alebo samostatne s dobrým chlebom.
Ingrediencie
- 1 malá hlávka bielej kapusty
- 2 lyžice repkového oleja
- 2 cibule, nakrájané na hrubé plátky
- 1 a 1⁄2 lyžičky rasce
- 1 veľká červená paprika, nakrájaná na hrubé plátky
- 100 ml čerstvej paradajkovej šťavy (alebo použite šťavu z konzervovaných paradajok)
- 200 g crème fraîche
- 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- morská soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Nakrájajte kapustu na 1 cm široké prúžky a vložte ich do misky.
- Pridajte 1 čajovú lyžičku soli a pomocou rúk ju dobre zapracujte.
- Na hlbokej panvici rozpáľte olej na stredne nízkom plameni.
- Pridajte cibuľu a štipku soli, aby ste uvoľnili šťavu a zabránili spáleniu.
- Varte a miešajte tak dlho, kým cibuľa nebude krásne mäkká a nezmení svoju farbu na sýto zlatistú.
- Pridajte kvapku vody, pokiaľ sa vám zdá suchá alebo sa začne trochu chytať.
- Teraz pridajte kapustu a rascu a znížte teplotu na minimum.
- Zakryte pokrievkou a varte asi 20 minút, alebo kým kapusta nezačne mäknúť.
- V prípade potreby prilejte vodu.
- Pridajte červenú papriku a varte ďalších 5 minút.
- Jemne zohrejte paradajkovú šťavu na malej panvici, potom vmiešajte crème fraîche a pridajte do kapusty.
- Ochutnajte zmes a uistite sa, že je dobre korenená, inak bude kapusta nevýrazná.
- Zakryte a duste ďalších 30–40 minút, kým nebude kapusta mäkká, ale stále sa nebude rozpadať.
- Nakoniec vmiešajte petržlenovú vňať a podávajte.