Boršč je vo východnej Európe známa polievka, ktorá môže mať mnoho podôb. Tento recept obsahuje červenú repu, hovädzie mäso a nadýchané knedličky, ktoré sa varia priamo v polievke.
Ingrediencie
Na hovädzí vývar:
- 1,4 kg hovädzieho chrbta
- 8 šálok vody a ďalšie podľa potreby
- 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
- 1 veľká mrkva, nahrubo nasekaná
- 1 stopka stopkového zeleru, nahrubo nasekaný
Na polievku:
- 500 g repy, orezané a olúpané
- 3 veľké mrkvy, orezané a olúpané
- 1/4 veľkej kapusty, nakrájanej
- 2 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 2 veľké cibule nakrájané na kocky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica cukru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Na ukrajinské knedličky:
- 1 šálka hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička rasce
- 1/2 šálky mlieka
- 1 veľké vajcia, rozšľahané
- čierne korenie podľa chuti
Na podávanie:
- kyslá smotana podľa chuti
- čerstvý kôpor podľa chuti
- klinky citróna podľa chuti
Postup
- Pripravte si hovädzie vývar.
- Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte mäso a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a duste asi 30 minút.
- Odstraňujte priebežne penu, ktorá počas varenia vznikne, odovzdajte tak nepríjemnému zakaleniu.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkatý zeler.
- Duste zakryté 1 hodinu alebo kým mäso neopadne z kosti a podľa potreby pridajte vodu.
- Preneste hovädzie mäso do misky a vykostite ho.
- Nasekajte ho na kúsky a dajte bokom.
- Zbavte vývar zeleniny a dajte ho bokom.
- Teraz si pripravte samotnú polievku.
- Pridajte repu a mrkva do hovädzieho vývaru a varte zakryté do mäkka asi 45 minút.
- Vyberte zeleninu z vývaru, nechajte ju vychladnúť, kým sa s ňou nebude ľahko manipulovať, a potom ju nahrubo nastrúhajte.
- Dajte bokom.
- Pridajte do vývaru kapustu, zemiaky a cibuľu.
- Priveďte späť do varu a potom prikryte duste 20 minút.
- Pridajte nastrúhanú repu a mrkvu, paradajkový pretlak, cukor a podľa chuti soľ a korenie.
- Ak podávate s knedličkami, je na čase si ich pripraviť.
- Knedličky si pripravíte tak, že v malej miske rozšľaháte múku, prášok do pečiva, soľ a rascu.
- V samostatnej miske rozšľahajte mlieko, rozšľahané vajcia a korenie podľa chuti.
- Pridajte do zmesi s múkou a vidličkou premiešajte, kým nevznikne tuhé lepkavé cesto.
- Pomocou polievkovej lyžice preneste cesto do horúcej polievky, nie vriacej.
- Zakryte na 5 minút a nechajte knedličky urobiť v pare.
- Knedličky otočte a nechajte ich v pare ďalších 5 minút.
- Do polievky pridajte vyhradené mäso a ohrievajte asi 5 minút.
- Podávajte boršč v zahriatych miskách s trochou kyslej smotany, čerstvým kôprom a klinom citróna.