Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

Boršč je vo východnej Európe známa polievka, ktorá môže mať mnoho podôb. Tento recept obsahuje červenú repu, hovädzie mäso a nadýchané knedličky, ktoré sa varia priamo v polievke.

Ingrediencie

Na hovädzí vývar:

  • 1,4 kg hovädzieho chrbta
  • 8 šálok vody a ďalšie podľa potreby
  • 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
  • 1 veľká mrkva, nahrubo nasekaná
  • 1 stopka stopkového zeleru, nahrubo nasekaný

Na polievku:

  • 500 g repy, orezané a olúpané
  • 3 veľké mrkvy, orezané a olúpané
  • 1/4 veľkej kapusty, nakrájanej
  • 2 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
  • 2 veľké cibule nakrájané na kocky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica cukru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na ukrajinské knedličky:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 veľké vajcia, rozšľahané
  • čierne korenie podľa chuti

Na podávanie:

  • kyslá smotana podľa chuti
  • čerstvý kôpor podľa chuti
  • klinky citróna podľa chuti

Postup

  1. Pripravte si hovädzie vývar.
  2. Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte mäso a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu a duste asi 30 minút.
  4. Odstraňujte priebežne penu, ktorá počas varenia vznikne, odovzdajte tak nepríjemnému zakaleniu.
  5. Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkatý zeler.
  6. Duste zakryté 1 hodinu alebo kým mäso neopadne z kosti a podľa potreby pridajte vodu.
  7. Preneste hovädzie mäso do misky a vykostite ho.
  8. Nasekajte ho na kúsky a dajte bokom.
  9. Zbavte vývar zeleniny a dajte ho bokom.
  10. Teraz si pripravte samotnú polievku.
  11. Pridajte repu a mrkva do hovädzieho vývaru a varte zakryté do mäkka asi 45 minút.
  12. Vyberte zeleninu z vývaru, nechajte ju vychladnúť, kým sa s ňou nebude ľahko manipulovať, a potom ju nahrubo nastrúhajte.
  13. Dajte bokom.
  14. Pridajte do vývaru kapustu, zemiaky a cibuľu.
  15. Priveďte späť do varu a potom prikryte duste 20 minút.
  16. Pridajte nastrúhanú repu a mrkvu, paradajkový pretlak, cukor a podľa chuti soľ a korenie.
  17. Ak podávate s knedličkami, je na čase si ich pripraviť.
  18. Knedličky si pripravíte tak, že v malej miske rozšľaháte múku, prášok do pečiva, soľ a rascu.
  19. V samostatnej miske rozšľahajte mlieko, rozšľahané vajcia a korenie podľa chuti.
  20. Pridajte do zmesi s múkou a vidličkou premiešajte, kým nevznikne tuhé lepkavé cesto.
  21. Pomocou polievkovej lyžice preneste cesto do horúcej polievky, nie vriacej.
  22. Zakryte na 5 minút a nechajte knedličky urobiť v pare.
  23. Knedličky otočte a nechajte ich v pare ďalších 5 minút.
  24. Do polievky pridajte vyhradené mäso a ohrievajte asi 5 minút.
  25. Podávajte boršč v zahriatych miskách s trochou kyslej smotany, čerstvým kôprom a klinom citróna.
Repová polievka so zeleninou ozdobená kôprom na tanieri s lyžicou.
www.thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.