Pripravte si chrumkavé korenené zemiakové hranolky na zdravší spôsob a to v rúre. Vzhľadom na to, že použite olivový olej, prospejú aj vášmu srdcu a nebudete tak musieť mať výčitky, že ste porušili svoju diétu.
Ingrediencie
- 1 kg umytých zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička morskej soli
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, voliteľne
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
- Rozkrojte každý zemiak pozdĺžne na polovicu, potom znova pozdĺžne na polovicu, aby vznikli štvrtiny, a potom každú časť rozkrojte znova pozdĺžne, aby ste vytvorili dva kliny (skončíte s 8 kliny na zemiakov; uistite sa, že sú približne rovnaké).
- Vložte nakrájané zemiaky do veľkej misy a zalejte ich horúcou vodou.
- Nechajte ich máčať 10 minút.
- Osušte zemiaky utierkou, ktorá nepúšťa vlákna.
- Na pripravený plech položte zemiaky a pokvapkajte ich olivovým olejom.
- Zasypte ich sušeným cesnakom, cibuľou, soľou a veľkým množstvom korenia.
- Prehadzujte, kým nie sú zemiaky rovnomerne obalené v oleji a korení, a potom ich na plechu rovnomerne usporiadajte.
- Pečte po dobu 30 minút a potom klinky otočte.
- Opäť ich rovnomerne usporiadajte a vráťte späť do rúry.
- Pečte, kým nie sú klinky krásne zlatisté a chrumkavé, čo je ďalších asi 25 až 30 minút.
- Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.