Každý z nás pozná UHO omáčku, ktorá bola s veľkou slávou podávaná v školských jedálňach. Ale nebojte sa, táto omáčka na ryžu má s touto školskou, spoločnú len tú farbu. Jej chuť je diametrálne rozdielna a vy si pochutnáte ako nikdy!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 30 g masla
- 750 g šampiňónov (nakrájané na plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (mleté)
- Malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 300 g dlhozrnnej ryže (nevarená)
- 565 ml zeleninového vývaru
- 200 g jarnej cibuľky (nakrájané nadrobno)
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme maslo na vysokú teplotu
- Pridáme polovicu húb a varíme 5 minút dozlatista
- Dochutíme soľou a korením
- Huby vyberieme a odstavíme bokom
- Pridáme polievkovú lyžicu oleja a pridáme aj maslo
- Keď sa rozpustí, pridáme cibuľu a cesnak
- Varíme 30 sekúnd a potom pridáme zvyšné huby
- Varíme 5 minút, kým huby ľahko nezhnednú
- Pridáme ryžu a 150 ml vývaru
- Miešame tak, aby sa všetko spolu spojilo, a pridáme zvyšný vývar
- Hrniec priklopíme pokrievkou, zmes privedieme do varu a potom teplotu stlmíme na stredne nízku teplotu
- Varíme asi 15 minút, kým sa tekutina v hrnci nevyvarí
- Hrniec zložíme zo sporáka, zložíme pokrievku a vhodíme odložené huby a jarnú cibuľku
- Opäť priklopíme a necháme takto stáť asi 10 minút
- Potom hubovú omáčku s ryžou premiešame a podľa potreby (pre väčšiu krémovosť) vmiešame lyžicu masla a podávame