Uzbecký kuracie pilaf

Uzbecký kuracie pilaf

Nie je nič jednoduchšie a chutnejšie ako kuracie mäso s ryžou a zeleninou z jedného hrnca. Presvedčte sa sami! Pokrm môžete servírovať s naanom či zeleninovou prílohou.

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky ryže basmati (môžete použiť aj jazmínovú alebo inú dlhozrnnú bielu ryžu)
  • 3 a 1/4 šálky domáceho kuracieho vývaru
  • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
  • 500 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
  • 1 veľká mrkva alebo 2 – 4 menšie mrkvy, olúpané a nastrúhané
  • 1 veľká sladká cibuľa alebo 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
  • 1/4 šálky zlatých hrozienok napučaných vo vriacej vode po dobu 10 minút, potom nahrubo nasekaných
  • 2 hlavy + 8 až 10 olúpaných celých strúčikov cesnaku rozkrojených napoly
  • 3 bobkové listy
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej (alebo iný rastlinný olej)

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Preplachujte ryžu pod studenou vodou, kým nebude voda čistá.
  • Ponorte ryžu do vody a dajte bokom.
  • Do veľkého hrnca pridajte kurací vývar a zahrejte ho na miernom plameni.
  • Nakrájané kúsky mäsa usporiadajte na veľký plech v jednej vrstve.
  • Osoľte lyžičkou soli a okoreňte.
  • Na dno veľkého hrnca vhodného do rúry dajte 3 lyžice oleja.
  • Ochutené kúsky kuracích stehien opečte zo všetkých strán a potom ich odoberte dierovanou lyžicou do veľkej misy.
  • Potom zo všetkých strán opečte kúsky kuracích pŕs a potom ich pridajte do misy k stehnám.
  • Znížte plameň na strednej a do hrnca, kde ste opekali mäso, pridajte cibuľu a mrkvu.
  • Osoľte a okoreňte a restujte, pokiaľ nebude zelenina mäkká, asi 4 až 6 minút.
  • Potom pridajte rascu, koriander, papriku a chilli a restujte ďalšiu minútu.
  • Teraz priveďte do varu vývar.
  • Namočenú ryžu sceďte.
  • Pridajte ju k zelenine a koreniu.
  • Restujte 1-2 minúty, kým sa ryža dobre neobalí v zmesi.
  • Do ryžovej zmesi pridajte opečené kúsky kurčaťa.
  • Pridajte jednotlivé strúčiky cesnaku a nahrubo nakrájané napučané hrozienka a všetko poriadne premiešajte.
  • Rozpoľte hlavy cesnaku a reznou stranou nahor spolu s bobkovými listami ich vložte do ryže.
  • Prilejte vývar.
  • Vývar by mal zeleninu presahovať aspoň o 0,5 – 1,5 cm.
  • Hrniec prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou.
  • Vložte do predhriatej rúry na 50 až 60 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte prikryté ďalších 10 minút.
  • Zložte pokrievku a našuchorte ryžu.
  • Teraz môžete servírovať!
Kuracie mäso s ryžou a zeleninou z jedného hrnca.
www.notentirelyaverage.com

Ryža je univerzálna surovina! Pripravte si ju ako lahodnú prílohu na 3 rôzne spôsoby s našimi jednoduchými receptami .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.