Nie je nič jednoduchšie a chutnejšie ako kuracie mäso s ryžou a zeleninou z jedného hrnca. Presvedčte sa sami! Pokrm môžete servírovať s naanom či zeleninovou prílohou.
Čo budete potrebovať
- 2 šálky ryže basmati (môžete použiť aj jazmínovú alebo inú dlhozrnnú bielu ryžu)
- 3 a 1/4 šálky domáceho kuracieho vývaru
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
- 500 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kúsky o veľkosti cca 7 cm
- 1 veľká mrkva alebo 2 – 4 menšie mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 1 veľká sladká cibuľa alebo 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
- 1/4 šálky zlatých hrozienok napučaných vo vriacej vode po dobu 10 minút, potom nahrubo nasekaných
- 2 hlavy + 8 až 10 olúpaných celých strúčikov cesnaku rozkrojených napoly
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej (alebo iný rastlinný olej)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Preplachujte ryžu pod studenou vodou, kým nebude voda čistá.
- Ponorte ryžu do vody a dajte bokom.
- Do veľkého hrnca pridajte kurací vývar a zahrejte ho na miernom plameni.
- Nakrájané kúsky mäsa usporiadajte na veľký plech v jednej vrstve.
- Osoľte lyžičkou soli a okoreňte.
- Na dno veľkého hrnca vhodného do rúry dajte 3 lyžice oleja.
- Ochutené kúsky kuracích stehien opečte zo všetkých strán a potom ich odoberte dierovanou lyžicou do veľkej misy.
- Potom zo všetkých strán opečte kúsky kuracích pŕs a potom ich pridajte do misy k stehnám.
- Znížte plameň na strednej a do hrnca, kde ste opekali mäso, pridajte cibuľu a mrkvu.
- Osoľte a okoreňte a restujte, pokiaľ nebude zelenina mäkká, asi 4 až 6 minút.
- Potom pridajte rascu, koriander, papriku a chilli a restujte ďalšiu minútu.
- Teraz priveďte do varu vývar.
- Namočenú ryžu sceďte.
- Pridajte ju k zelenine a koreniu.
- Restujte 1-2 minúty, kým sa ryža dobre neobalí v zmesi.
- Do ryžovej zmesi pridajte opečené kúsky kurčaťa.
- Pridajte jednotlivé strúčiky cesnaku a nahrubo nakrájané napučané hrozienka a všetko poriadne premiešajte.
- Rozpoľte hlavy cesnaku a reznou stranou nahor spolu s bobkovými listami ich vložte do ryže.
- Prilejte vývar.
- Vývar by mal zeleninu presahovať aspoň o 0,5 – 1,5 cm.
- Hrniec prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou.
- Vložte do predhriatej rúry na 50 až 60 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte prikryté ďalších 10 minút.
- Zložte pokrievku a našuchorte ryžu.
- Teraz môžete servírovať!
Ryža je univerzálna surovina! Pripravte si ju ako lahodnú prílohu na 3 rôzne spôsoby s našimi jednoduchými receptami .