Tento recept na brunch so strateným vajcom, toastom všetko poliate omáčkou zo žĺtkov je jednoduchšie, než si myslíte! Tento pokrm je ideálny pre každú zvláštnu príležitosť. Len nezabudnite plánovať dopredu a mať všetky ingrediencie pripravené po ruke.
Čo budeme potrebovať
- 60 g masla (nakrájaného na kocky)
- Lyžica pesta
- 4 žĺtky
- 2 lyžice vody
- Lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžičky bieleho octu
- 4 vajcia
- 8 plátkov prosciutta (alebo kvalitné šunky)
- 4 lístky čerstvej bazalky
- 4 plátky paradajok
- 4 plátky chleba
Postup
- V malom hrnci rozpustíme maslo a vmiešame pesto
- Na vodnom kúpeli si vyšľaháme žĺtky s vodu a citrónovou šťavou, kým sa všetko nezmieša
- Za stáleho šľahania varíme, pokiaľ nebude zmes dostatočne hustá na to, aby pokryla kovovú lyžičku a teplota zmesi nedosiahne 160°
- Potom znížime teplotu a minimum a za stáleho miešania a veľmi pomaly do teplej zmesi vlejeme rozpustené maslo s pestom
- Zmes udržujeme v teple, kým ju nebudeme potrebovať
- Do veľkého hrnca pridáme 150 ml vody a pridáme ocot
- Vodu privedieme do varu a potom teplotu upravíme tak, aby sme ju udržali v miernom vare
- Vajcia jedno po druhom rozbijeme do malej misky
- Vajcia opatrne z malej vzdialenosti vlejeme do vody
- Varíme ich v odkrytom hrnci 3–5 minút, kým bielky úplne nestuhnú a žĺtky začnú hustnúť
- Pomocou dierovanej lyžice vajcia vyberieme z vody von
- Na opečený chlieb alebo toasty naložíme prosciutto, bazalku, paradajky a uvarené stratené vajcia
- Všetko prelejeme holandskou omáčkou
- Ihneď podávame
Na omeletu sa výborne hodia skvele dochutené šaláty. Presne také ako v tomto zozname tých najlepších šalátov s rukolou alebo týchto šalátov s mozzarellou .