Luxusný raňajkový recept na vajcia Benedikt s prelivom z holandskej omáčky. Nechajte sa uniesť.
INGREDIENCIA
pre 2 osoby
- 2 vajcia
- 2 britské muffiny alebo 1 žemľa
- 100 g dusené šunky
- 1 lyžica octu
Na omáčku:
- 1 žĺtok
- 1 lyžička šťavy z citróna
- ⅓ lyžičky dijonskej horčice
- štipka soli
- štipka korenia
- ¼ hrnčeka rozpusteného teplého masla alebo ghí
Na ozdobu:
- pažítka
POSTUP
- Nad vodným kúpeľom si zohrejte žĺtok, so šťavou z citróna a dijonskou horčicou.
- Potom pomaly pridávajte maslo a šľahajte.
- Omáčku nevarte, iba ohrievajte, aby sa nezrazila. Dochuťte soľou a korením.
- Odstavte z tepla a pripravte si vajcia.
- Do vriacej vody si dáme lyžicu octu a vajcia si prvé vyklepneme do hrnčeka.
- V hrnci utvoríme z vody vír a do stredu vieru vhodíme vajcia. Žĺtok sa pekne obalí bielkom.
- Necháme variť 2-3 minúty, vytiahneme dierovanou naberačkou a dáme uvariť ďalšie vajcia.
- Medzitým si opečieme muffiny alebo na polovice nakrájané žemle, hore dáme šunku a na šunku uvarené vajcia.
- Všetko prelejeme holandskou omáčkou a ozdobíme pažítkou.