Zaujímavá a krásna variácia ruských vajec, ktorá bude ozdobou vašich obložených mís! Vyskúšajte ju a už nebudete chcieť inú.
Ingrediencie
- 1 pohár sterilizovanej zeleniny (hrášok, mrkva)
- 1/2 poháre sterilizovanej kapie
- 250 g šunky
- 1 pohár tatárskej omáčky
- podľa chuti soľ a mleté korenie
- 8 vajec
- 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku
- 150 ml náleve zo sterilizovanej zeleniny
- 150 ml zeleninového vývaru
Postup
- Vajíčka vložte do vriacej vody a povarte zhruba 10 minút (na tvrdo).
- Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vystlite potravinárskou fóliou (dno aj boky).
- Sterilizovanú zeleninu sceďte tak, aby ste nálev zachytili do pohára a vložte ju do väčšej misky.
- K hrášku a mrkve pridajte kapiu, na kocky nakrájanú šunku, tatársku omáčku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Všetko spolu dobre premiešajte.
- Ošúpané vajíčka premačkajte k zelenine cez krájač na zemiaky (ako do zemiakového šalátu).
- Opatrne zamiešajte, aby žĺtky nezanikli.
- Do rajnice nalejte 150 ml zeleninového vývaru a zahrievajte.
- Tesne pred varom odstavte z plameňa a pridajte celý balíček želatíny.
- Miešajte, kým sa želatína nerozpustí a nakoniec prilejte nálev zo sterilizovanej zeleniny.
- Schladenú želatínovú zmes nalejte do misky s vajíčkami a zeleninou a opatrne zamiešajte.
- Zmes na vajíčkovú tlačenku potom navrstvite do formy a prejdite vareškou, aby sa rovnomerne rozložila.
- Tlačenku vo forme uložte do chladu na niekoľko hodím – ideálne cez noc.
- Servírujte ju nakrájanú na krásne mozaikové plátky.