Premýšľate, čo nachystať na desiatu alebo večeru? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na vajíčka.
Pripravte si jednotlivé pochúťky a zistite, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať.
Chystáte rodinnú oslavu, firemný večierok, pohostenie pre kamarátov na večerný večierok alebo len desiatu pri pracovnom popoludní?
Potešte svojich blízkych, kamarátov i kolegov a dajte im ochutnať svoje výtvory z vajec.
Naše recepty
Vajcia – prečo ho konzumovať a čo obsahuje?
Konzumácia vajíčok býva častým predmetom sporu. Niekto tvrdí, že sú úplne nezdravé, ďalšie ich zase odporúča ako vhodný zdroj vitamínov a minerálov.
Najpopulárnejšie sú na našom jedálničku jednoznačne vajcia slepačie, avšak výnimkou nie sú ani prepeličie alebo napríklad pštrosie.
Zaujímavosti je, že obsahujú bielkoviny, ktorých biologická hodnota je oveľa lepšia ako u proteínov mlieka či mäsa. Zdrojom je jednoznačne bielok. Ten navyše neobsahuje žiadne tuky a má nízku kalorickú hodnotu.
Vajcia je cenným zdrojom mastných kyselín. Podľa mnohých štúdií dokonca niektoré tieto mastné kyseliny pôsobia antitromboticky, antiateroskleroticky a taktiež protizápalovo. Zvýšenou konzumáciou môžu dokonca fungovať aj ako prevencia.
Treba podotknúť, že sú úplne nepostrádateľné pre malé deti, najmä do ich 3 rokov veku, keď sú zásadné pre správny vývoj mozgu aj očí. Starším ľuďom zasa optimalizujú ideálnu hladinu hormónov.
Ktoré vitamíny môžeme vo vajciach nájsť?
- Kyselina listová
- Vitamín B1
- Vitamín D
- Cholín
- Vitamín B5
- Vitamín B7
- Vitamín C
- Vitamín A
- Vitamín E
- Vitamín K
- Vitamín B3
- Vitamín B6
- Vitamín B12
- Vitamín B2
recepty-na-vajicka-uvodne
- Draslík
- Fluór
- Jód
- Zinok
- Kobalt
- Sodík
- Mangán
- Molybdén
- Fosfor
- Horčík
- Selén
- Železo
- Vápnik
- Chróm
- Meď