Úplne skvele dochutená tvarohová náplň v tomto koláči vám urobí deň hneď lepším.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 40 g droždia
- 50 ml oleja
- 125 g Hery
- Citrónová kôra
Na potretie
- Vajcia (rozšľahané)
- 100 ml mlieka
- 50 g masla (rozohriateho)
- 15 g vanilkového cukru
- Rum (podľa chuti)
Na náplň
- 1 kg tvarohu
- 240 g práškového cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 4 žĺtky
- 150 g hrozienok
- 1 dl rumu
- 50 g vanilkového pudingu
- 2 lyžice citrónovej kôry
- Muškátový oriešok (nastrúhaný)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Na cesto si do menšej misky rozdrobíme droždie, pridáme trochu múky a cukru
- Droždie zalejeme trochou teplého mlieka
- Misku uložíme na teplé miesto a necháme vzísť kvások
- Medzitým si do veľkej misy pripravíme preosiatu hladkú múku, vajcia, soľ, cukor, kôru z citróna, zmäknutú Heru a vlažné mlieko
- Keď je kvások hotový vlejeme ho do múčnej zmesi
- Začneme zapracovávať cesto
- Keď je cesto vypracované, prikryjeme ho utierkou na uložíme na teplé miesto
- Cesto takto necháme kysnúť aspoň hodinu
- Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň
- Na tú si vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny a vypracujeme krémovú a hladkú náplň
- Keď nám cesto vykysne, rozdelíme ho na približne dve rovnako veľké časti
- Tie potom vyvaľkáme do tvaru veľkého koláča s asi centimetrovým okrajom
- Na každý koláč pridáme približne 400 g pripravenej náplne
- Náplň pomocou stierky rovnomerne po celej ploche koláča rozotrieme
- Okraje potrieme vyšľahaným vajcom
- Takto pripravený koláč necháme ešte asi 30 minút dokysnúť a potom ho preložíme do rúry
- Pečieme tak dlho, kým okraje koláča nie sú zlatisté
- Po upečení ešte teplé okraje frgálu potrieme mliekom
- Nakoniec zmiešame rozohriate maslo s vanilkovým cukrom a rumom
- Maslovou zmesou frgál prelejeme a môžeme podávať