Päť jednoduchých ingrediencií – smotana, vanilka, soľ, vajcia a cukor – tvorí mimoriadne krémový a elegantný dezert. Väčšina receptov na tento smotanový dezert vyžaduje použitie malého plynového horáka na dosiahnutie cukrovej krusty na povrchu, ale táto verzia ponúka aj iné riešenie, a to režim grilu vo vašej rúre.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml smotany na šľahanie
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 5 žĺtkov
- 200 g cukru kryštál (+ 2 lyžice na kruste)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- V hrnci si zmiešame smotanu s vanilkovým extraktom a soľou
- Pomaly všetko začneme variť na nízku teplotu
- Varíme, kým sa zmes neprevarí a nie je horúca
- Teplo vypneme a zmes v hrnci necháme pár minút odstáť
- V mise si medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlého krému
- Do vyšľahaných žĺtkov prilejeme trochu uvarenej smotany a zmiešame
- Potom vlejeme zvyšok smotany a šľaháme, kým sa ingrediencie neprepoja
- Krém na creme brulee nalejeme do malých zapekacích misiek, ktoré umiestnime do pekáča
- Pekáč do polovice zaplníme vodou a vložíme do rúry
- V rúre pečieme 30-40 minút, kým nie sú stredy stuhnuté a upečené
- Formičky vyberieme z rúry, necháme ich vychladnúť, a potom ich umiestnime do chladničky, kde môžu zostať aj niekoľko dní, minimálne však niekoľko hodín, aby stuhol
- Keď dezert budeme chcieť podávať, posypeme jeho povrch asi lyžičkou cukru kryštál
- Formičky umiestnime do rúry zapnutej na 220 stupňov v režime grilu a cukor necháme skaramelizovať, rozpustiť a zhnednúť asi 5 minút
- Najlepšie ihneď podávame
Je zásadné, aby dezert pred karamelizáciou jeho povrchu, zostal niekoľko hodín v pokoji a chlade chladničky. Pokiaľ tento krok vynecháte, po karamelizácii krusty, budete servírovať smotanovú polievku.