Vanilkový creme brulee

Vanilkový creme brulee

Päť jednoduchých ingrediencií – smotana, vanilka, soľ, vajcia a cukor – tvorí mimoriadne krémový a elegantný dezert. Väčšina receptov na tento smotanový dezert vyžaduje použitie malého plynového horáka na dosiahnutie cukrovej krusty na povrchu, ale táto verzia ponúka aj iné riešenie, a to režim grilu vo vašej rúre.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 ml smotany na šľahanie
  2. Lyžička vanilkového extraktu
  3. Štipka soli
  4. 5 žĺtkov
  5. 200 g cukru kryštál (+ 2 lyžice na kruste)

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. V hrnci si zmiešame smotanu s vanilkovým extraktom a soľou
  3. Pomaly všetko začneme variť na nízku teplotu
  4. Varíme, kým sa zmes neprevarí a nie je horúca
  5. Teplo vypneme a zmes v hrnci necháme pár minút odstáť
  6. V mise si medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlého krému
  7. Do vyšľahaných žĺtkov prilejeme trochu uvarenej smotany a zmiešame
  8. Potom vlejeme zvyšok smotany a šľaháme, kým sa ingrediencie neprepoja
  9. Krém na creme brulee nalejeme do malých zapekacích misiek, ktoré umiestnime do pekáča
  10. Pekáč do polovice zaplníme vodou a vložíme do rúry
  11. V rúre pečieme 30-40 minút, kým nie sú stredy stuhnuté a upečené
  12. Formičky vyberieme z rúry, necháme ich vychladnúť, a potom ich umiestnime do chladničky, kde môžu zostať aj niekoľko dní, minimálne však niekoľko hodín, aby stuhol
  13. Keď dezert budeme chcieť podávať, posypeme jeho povrch asi lyžičkou cukru kryštál
  14. Formičky umiestnime do rúry zapnutej na 220 stupňov v režime grilu a cukor necháme skaramelizovať, rozpustiť a zhnednúť asi 5 minút
  15. Najlepšie ihneď podávame

Je zásadné, aby dezert pred karamelizáciou jeho povrchu, zostal niekoľko hodín v pokoji a chlade chladničky. Pokiaľ tento krok vynecháte, po karamelizácii krusty, budete servírovať smotanovú polievku.

Krémový taliansky dezert plný smotany a trstinového cukru na jeho povrchu.
Zdroj: thehungrybites.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.