Vanilkový koláč s jahodami a posýpkou

Vanilkový koláč s jahodami a posýpkou

Tento vláčny koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je skvelým letným dezertom a perfektne sa hodí napríklad k popoludňajšiemu čaju.

Ingrediencie:

  • 400 g jahôd

Na posýpku:

  • 100 g hladkej múky
  • 75 g studeného masla
  • 60 g trstinového cukru

Na koláč:

  • 120 g masla, zmäkčeného
  • 100 g trstinového cukru
  • 3 vajcia, izbové teploty
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 225 g hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup

  1. Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Dajte bokom.
  3. Pripravte si posýpku.
  4. Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
  5. Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
  6. Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
  7. Odložte bokom.
  8. Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  9. Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
  10. Umiestnite zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej mixovacej nádoby (alebo do misky vášho stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
  11. Ručným mixérom šľahajte maslo s cukrom asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
  12. Po jednom pridávajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
  13. Prilejte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
  14. K zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  15. Zamiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte, akonáhle sa všetko spojí.
  16. Nalejte maslové cesto do formy.
  17. V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
  18. Navrch dajte jahodové kocky a potom zasypte posýpkou.
  19. Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špajľa vložená dovnútra nevyjde čistá.
  20. Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.
www.abakingjourney.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.