Najlepšie recepty na vianočku v 8 rôznych obmenách a triky, ako ju ľahko upliesť

Pečenie najrôznejších sladkostí je nepostrádateľnou súčasťou slovenských Vianoc.

Tiež patríte medzi milovníkov cukroviniek a ďalších typických dobrôt?

Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na vianočku!

Maslová, tvarohová, šľahačková, variantov je veľa.

Ktorá sa stane vašou najobľúbenejšou?

Okrem tohto netradičného receptu na vianočku si nemecké tradície môžete cez Vianoce preniesť na váš stôl aj v podobe vianočnej štôlne .

Ako vytvárať jednotlivé pramene plnené lekvárom, môžete vidieť aj v tomto videorecepte.

Gefüllter Weihnachtsstriezel
zdroj: ichkoche.at

Pletenie vianočky

Dobrý recept na vianočku je jedna vec, ale ako ju upliesť tak, aby nám počas pečenia takzvane nespadla? Variantov je hneď niekoľko. Najjednoduchšie je tvar vianočky poskladať z troch samostatných častí. Spodné časti upletené zo štyroch prameňov, prostredné z troch prameňov a vrchné z dvoch.

Vrstvená vianočka

Pletení vánočky
zdroj: youtube/PekarnakabatSK

Chcete niečo viac prepracovaného? Ďalšími variantmi je pletenie zo šiestich, ôsmich či deviatich prameňov naraz. Vianočka je vďaka tomu vyššia, nadýchanejšia a ozdobný efekt vyzerá skvele.

Načerpajte inšpiráciu z týchto videopostupov.

Pletenie vianočky zo 6 prameňov

Pletení vánočky ze šesti pramenů - Kulinář Petr Stupka
zdroj: youtube/Peter Stupka

Pletenie vianočky z 8 prameňov

Jak uplést vánočku z osmi pramenů?
zdroj: youtube/Český rozhlas

Pletenie z rôzneho počtu prameňov

Jak uplést vánočku ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pramenů
zdroj: Cuketka.cz

Skladovanie vianočky

Upečenú vianočku uchovávajte najlepšie zabalenú v čistej bavlnenej utierke. Naopak ju nebaľte do igelitového vrecka či potravinovej fólie, stratí svoju krehkosť a vláčnosť.

Vianočka ako symbol Vianoc

História vianočky siaha až do stredoveku. Vtedy ju ale mohli piecť iba pekárski majstri a bola určená len pre šľachtu. V českých domácnostiach zdomácnela až v 18. storočí. Receptov na vianočku existuje veľké množstvo, najčastejšie sa pripravuje z kysnutého cesta, ale existujú aj varianty nekysnuté.

Svojím tvarom vianočka pripomína Ježiška v povijane. Z tohto dôvodu tak v minulosti nesmela chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Symbolické bolo aj jej krížové pletenie, ktoré malo údajne moc ochrániť osoby pri vianočnom stole pred zlými silami. Jednotlivým prameňom sa pri pletení tiež pripisoval symbolický význam. Štyri spodné pramene predstavovali zem, slnko, vodu a vzduch, tri prostredné pramene rozum, vôľu a cit a dva vrchné pramene poznania a lásku.

Vianočka, zvyky a povery

V minulosti sa v domácnostiach peklo toľko vianočiek, koľko bolo v rodine členov. Najväčšia vianočka bola umiestnená na štedrovečernom stole a mohol ju rozkrojiť iba hospodár. Konzumovala sa ako posledná zo siedmich jedál, ktoré sa na štedrovečernom stole mali objaviť.

Pôvodne sa do cesta vianočky zapekala aj jedna minca. Kto ju pri krájaní pri konzumácii objavil, čakalo naňho v budúcom roku podľa povery šťastia, zdravia a bohatstva. Kúsok vianočky dostával aj dobytok a ostatné zvieratá. Určité zvyky a tradície sa súviseli aj s pečením. Traduje sa, že gazdiné pri zarábaní vianočky museli mať oblečenú bielu zásteru a nesmeli hovoriť.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.