Zemiaky.
Obľúbená príloha, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.
My pre vás tentoraz máme recepty s varenými zemiakmi, ktoré si zamilujete.
Vykúzlite z nich knedle, sladký závin či luxusnú frittatu.
Užite si to!
Naše recepty
Máme pre vás aj tie najlepšie recepty na plnené knedle zo zemiakov . Vyskúšajte tradičné aj netradičné náplne!
Ako uvariť zemiaky ako profík?
- Olúpané a podľa potreby nakrájané zemiaky vkladáme do vriacej vody, do ktorej pridáme soľ a rascu a uvaríme ich domäkka.
- Skúšku, či sú zemiaky dostatočne uvarené aj uprostred môžeme urobiť tak, že ich napichneme na vidličku a pokiaľ zídu hladko dole, sú dostatočne uvarené.
- Rýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci.
- Ten včas vypneme a zemiaky necháme dôjsť.
- Namiesto vody môžeme zemiaky variť v zeleninovom alebo mäsovom vývare.
- Dajú sa variť aj v mlieku, čo je úprava vhodná predovšetkým pre staršie a už menej chutné zemiaky, ktoré sa týmto spôsobom vylepšia.
- Zemiaky je možné variť aj v pare.
- Ešte teplé zemiaky prelejeme rozpusteným maslom a posypeme nasekanou pažítkou.
Zemiaky sú ideálne na dochucovanie čerstvými aj sušenými bylinkami. Do varených i dusených zemiakov môžeme pridávať ligurček, bazalku, oregano, kôpor a petržlenovú vňať .
Vynikajúca pre chuť i vôňu je aj zelerová vňať. Tesne pred dokončením alebo do hotových zemiakov potom ak môžeme, vždy pridávame posekanú pažítku či petržlenovú vňať.
Pripravili sme si pre vás tiež obsiahly článok o zemiakoch . Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky alebo batáty sú zdravšie?
Poďme spoločne nájsť odpovede na tieto otázky.
A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!