Vegánska baklava

Vegánska baklava

Poďte si upiecť vegánsku verziu tejto chrumkavej tureckej pochúťky z pouhých 30 minút! Tento vegánsky recept na klasický dezert je možné pripraviť dopredu a podávať každému, kto miluje sladké!

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g vlašských orechov
  2. 310 g trstinového cukru (alebo kokosového)
  3. 1½ lyžičky mletej škorice
  4. 200 g kokosového masla (rozpusteného)
  5. 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
  6. 100 ml vody
  7. 200 ml agáve sirupu
  8. 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
  2. Do kuchynského robota pridáme vlašské orechy, ½ z celkového množstva cukru a škoricu
  3. Niekoľkokrát pulzujeme, aby sa orechy nasekali najemno
  4. Cesto prikryjeme vlhkým uterákom, aby nám nevyschlo
  5. Zapekaciu misu si vymažeme rozpusteným koksovým maslom alebo iným rastlinným tukom
  6. Na dno položíme prvý plát cesta a potrieme ho kokosovým maslom
  7. Opakujeme, kým nespotrebujeme asi ⅓ cesta
  8. Približne ⅕ orechové zmesi rozprestrieme na vrstvu cesta
  9. Následne pridáme ďalšie 2 pláty cesta, každý potretý maslom
  10. Potom pridáme ďalšiu vrstvu orechov
  11. Celý postup opakujeme ešte štyrikrát, alebo pokiaľ nespotrebujeme všetko cesto a náplň
  12. Posledný plát potrieme maslom
  13. Dezert veľmi ostrým nožom nakrájame na 24 štvorcových kúskov
  14. Vložíme do rúry a pečieme asi 35–45 minút, alebo pokiaľ nebude zlatý
  15. Medzitým do stredného hrnca pridáme zvyšný cukor, vodu a sirup z agáve
  16. Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
  17. Keď je cukor rozpustený, znížime teplotu a varte 10-15 minút
  18. Potom zložíme z platne, vmiešame citrónovú šťavu a necháme vychladnúť
  19. Baklavu vyberieme z rúry a ešte horúcu ju ihneď polejeme sirupom a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote
  20. Necháme odležať minimálne 4 hodiny, najlepšie však cez noc
  21. Podávame ozdobené nasekanými orechmi a škoricou
stredovýchodný dezert bez živočíšnych surovín s orechmi.
Zdroj: lazycatkitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.