Poďte si upiecť vegánsku verziu tejto chrumkavej tureckej pochúťky z pouhých 30 minút! Tento vegánsky recept na klasický dezert je možné pripraviť dopredu a podávať každému, kto miluje sladké!
Čo budeme potrebovať
- 200 g vlašských orechov
- 310 g trstinového cukru (alebo kokosového)
- 1½ lyžičky mletej škorice
- 200 g kokosového masla (rozpusteného)
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- 100 ml vody
- 200 ml agáve sirupu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
- Do kuchynského robota pridáme vlašské orechy, ½ z celkového množstva cukru a škoricu
- Niekoľkokrát pulzujeme, aby sa orechy nasekali najemno
- Cesto prikryjeme vlhkým uterákom, aby nám nevyschlo
- Zapekaciu misu si vymažeme rozpusteným koksovým maslom alebo iným rastlinným tukom
- Na dno položíme prvý plát cesta a potrieme ho kokosovým maslom
- Opakujeme, kým nespotrebujeme asi ⅓ cesta
- Približne ⅕ orechové zmesi rozprestrieme na vrstvu cesta
- Následne pridáme ďalšie 2 pláty cesta, každý potretý maslom
- Potom pridáme ďalšiu vrstvu orechov
- Celý postup opakujeme ešte štyrikrát, alebo pokiaľ nespotrebujeme všetko cesto a náplň
- Posledný plát potrieme maslom
- Dezert veľmi ostrým nožom nakrájame na 24 štvorcových kúskov
- Vložíme do rúry a pečieme asi 35–45 minút, alebo pokiaľ nebude zlatý
- Medzitým do stredného hrnca pridáme zvyšný cukor, vodu a sirup z agáve
- Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Keď je cukor rozpustený, znížime teplotu a varte 10-15 minút
- Potom zložíme z platne, vmiešame citrónovú šťavu a necháme vychladnúť
- Baklavu vyberieme z rúry a ešte horúcu ju ihneď polejeme sirupom a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote
- Necháme odležať minimálne 4 hodiny, najlepšie však cez noc
- Podávame ozdobené nasekanými orechmi a škoricou