Vynikajúci vegánsky a bezlepkový zapekaný pokrm z na tenké plátky nakrájaných zemiakov a cukety. Skvele sa hodí ako príloha či ľahký samostatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 700 g zemiakov, nakrájaných na tenké cca 0,1 cm plátky
- 500 g cukety, nakrájané na cca 0,3 cm plátky
- 1 a 1/2 šálky kešu orechov
- 1 a 1/2 šálky vody
- 2 – 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 1 lyžička soli
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica čerstvého estragónu, nasekaného
- 1 lyžička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
- 1 lyžička čerstvého oregana (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
- 1 šálka vegánskej mozzarelly
Postup
- Kešu namočte do studenej vody na 2 hodiny alebo do vriacej horúcej vody na 30 minút, potom pred použitím sceďte.
- Predhrejte rúru na 220 ºC.
- Veľkú liatinovú panvicu alebo plytkú zapekaciu formu zľahka naolejujte olivovým olejom.
- Nakrájané zemiaky a cuketu vyskladajte do sústredných kruhov.
- V mixéri zmiešajte kešu orechy, vodu, cesnak, lahôdkové droždie, soľ a korenie podľa chuti.
- Mixujte, pokiaľ nebudeš zmes hladká a krémová.
- Do krémovej omáčky vmiešajte bylinky a potom nalejte na zeleninu.
- Vrch posypte vegánskou mozzarellou a zapekaciu misu alebo panvicu prikryte.
- Pečte zakryté 30–35 minút alebo kým zemiaky nie sú mäkké.
- Odstráňte pokrievku a pečte ďalších 10 minút, aby povrch zhnedol.
- Ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte teplé.
Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať!