Vegánska gratinovaná zelenina

Vegánska gratinovaná zelenina

Vynikajúci vegánsky a bezlepkový zapekaný pokrm z na tenké plátky nakrájaných zemiakov a cukety. Skvele sa hodí ako príloha či ľahký samostatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 700 g zemiakov, nakrájaných na tenké cca 0,1 cm plátky
  • 500 g cukety, nakrájané na cca 0,3 cm plátky
  • 1 a 1/2 šálky kešu orechov
  • 1 a 1/2 šálky vody
  • 2 – 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 1 lyžička soli
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica čerstvého estragónu, nasekaného
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
  • 1 lyžička čerstvého oregana (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
  • 1 šálka vegánskej mozzarelly

Postup

  • Kešu namočte do studenej vody na 2 hodiny alebo do vriacej horúcej vody na 30 minút, potom pred použitím sceďte.
  • Predhrejte rúru na 220 ºC.
  • Veľkú liatinovú panvicu alebo plytkú zapekaciu formu zľahka naolejujte olivovým olejom.
  • Nakrájané zemiaky a cuketu vyskladajte do sústredných kruhov.
  • V mixéri zmiešajte kešu orechy, vodu, cesnak, lahôdkové droždie, soľ a korenie podľa chuti.
  • Mixujte, pokiaľ nebudeš zmes hladká a krémová.
  • Do krémovej omáčky vmiešajte bylinky a potom nalejte na zeleninu.
  • Vrch posypte vegánskou mozzarellou a zapekaciu misu alebo panvicu prikryte.
  • Pečte zakryté 30–35 minút alebo kým zemiaky nie sú mäkké.
  • Odstráňte pokrievku a pečte ďalších 10 minút, aby povrch zhnedol.
  • Ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte teplé.
Zapekaná zelenina s vegánskou mozzarellou na panvici.
www.thecuriouschickpea.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.