Tak trochu netradičné podanie tohto dezertu. Musíme vyhovieť potrebám širokého publika a vegánstvo je veľmi populárnym životným štýlom, preto prichádzame s vegánskou verziou tejto torty.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice kokosového oleja
- 200 g nemliečnej čokolády
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky
- ½ šálky kakaa
- 1 ½ lyžičky jedlej sódy
- lyžička soli
- hrnček jablčného pyré
- 2 lyžice javorového sirupu
- lyžička vanilkového extraktu
- lyžice jablčného octu
- 2 hrnčeky nemliečneho mlieka (mandľové, sójové, ovsené)
- 150 g marhuľovej marmelády
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu vymastíme rastlinným tukom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Na vodnom kúpeli rozpustíme kokosový olej s čokoládou
- Než sa čokoláda rozpustí, preosejeme si múku, kakao, jedlú sódu, soľ a premiešame
- V samostatnej mise zmiešame jablčné pyré, javorový sirup, vanilku, ocot a nemlieko
- Mokré ingrediencie spolu premiešame
- Za stáleho miešania vlejeme mokré ingrediencie do suchých a miešame, kým sa úplne nespoja
- Pridáme čokoládovú zmes a znova premiešame
- Polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy
- Vložíme formu s cestom do rúry a pečieme približne 30 – 35 minút
- Vykonáme test špajlí
- Keď je špajľa čistá, vyberieme tortu z rúry a necháme ju 5 minút chladnúť vo forme
- Potom z neho formu zložíme
- Postup zopakujeme s druhou polovicou cesta, pečieme po rovnako dlhú dobu
- Pred nanesením marmelády necháme oba korpusy úplne vychladnúť.
- Jednu polovicu potrieme lekvárom a priklopíme tou druhou