Tento vegánsky recept je veľmi lahodný, jednoduchý a hravo môže konkurovať pochúťkam s mäsom. Pre jeho ochutnanie nemusíte byť vegán, pretože občas nie je na škodu, skúsiť niečo nové, netradičné a dobré.
Ingrediencie:
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 1 veľká cibuľa (žltá alebo červená)
- 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 hrnček bulguru
- 1 stredne veľká paradajka
- 1/2 červenej papriky
- 3 – 5 lístkov čerstvej mäty
- 3 – 5 lístkov čerstvej bazalky
- 2 jarné cibuľky
- 1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov
- 2 lyžice korenia kamouneh (zmes koreniacich bylín)
- 2 lyžice melasy z granátového jablka
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/5 lyžičky korenia Sumak
- 1 lyžička soli
Postup:
- Zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme v šupke, kým nebudú mäkké.
- Potom ich necháme vychladnúť, olúpeme a roztlačíme.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na jemné kúsky a dáme do panvice, v ktorej predtým rozohrejeme olivový olej.
- Pridáme kajenské korenie, mletú papriku, čierne korenie a spoločne opražíme.
- Bulgur namočíme na 5 až 10 minút do misky s vodou. Potom precedíme, necháme chvíľu odkvapkať a pridáme k roztlačeným zemiakom.
- Cibuľu aj jarnú cibuľku očistíme as paradajkami nakrájame na drobné kocky. Tiež dáme k zemiakom.
- Prisypeme k nim aj vlašské orechy, nasekanú bazalku s mätou a osolíme.
- K zemiakom tiež prihodíme všetko korenie, melasu a citrónovú šťavu.
- Dôkladne zamiešame a podľa potreby ešte dochutíme. Preložíme do servírovacej misky a pokvapkáme olivovým olejom.