Tieto gule síce vyzerajú ako masové, ale to by v nich človek hľadal márne. Napriek tomu majú vynikajúcu chuť a sú lahodné. Je to ideálna, a hlavne ľahká večera, ktorú vykúzlite rýchlosťou blesku.
Ingrediencie:
- 1 malý karfiol, očistený a rozobraný na ružičky
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 malá červená cibuľa nakrájaná nahrubo
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 2 lyžice talianskeho korenia
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Ružičky karfiolu rozložíme na plech, pokvapkáme 1 lyžicou olivového oleja a premiešame, aby sa olej dostal všade.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 20 minút.
- Zatiaľ čo sa bude karfiol piecť, zahrejeme na panvici 1 lyžicu olivového oleja, prihodíme cesnak, cibuľu a opekáme zhruba 5 – 7 minút.
- Akonáhle máme hotovo, odložíme bokom a vyberieme karfiol z rúry.
- Presypeme ho do nádoby kuchynského robota, pridáme ovsené vločky, cesnak s cibuľou a pomocou pulzného tlačidla dôkladne mixujeme, aby sa všetko spojilo.
- Preložíme do misky, prihodíme strúhanku, talianske korenie, soľ, korenie, zvyšnú lyžicu oleja a spracujeme do hladkej hmoty.
- Lyžicou odoberáme zmes a vytvarujeme gule alebo placky. Naukladáme na plech s papierom na pečenie a potom ich dáme na 15 minút do mrazničky.
- Potom vlejeme do panvice dostatok olivového oleja, aby bolo pokryté celé dno, a necháme na stredne vysokú teplotu zahriať.
- Vložíme karfiolové karbonátky a necháme smažiť 10 – 15 minút zo všetkých strán. Správne by mal mať každý karbonátok zlatisto hnedú až hnedú farbu.