Urobte si na raňajky tieto vegánske ovsené lievance a začnite váš deň zdravo. Sú výdatné a neuveriteľne jednoduché, bez vajec a bez mlieka.
Ingrediencie
- ¾ šálky ovsených vločiek
- 1 a ½ šálky ovseného mlieka
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja a navyše na vyprážanie
- ½ šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 3 lyžice kryštálového cukru
- ¼ lyžičky morskej soli
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 a ¼ šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Postup
- Zahrejte liatinovú panvicu na stredne nízkom až strednom plameni.
- Papierovou utierkou na ňu natrite trochu oleja.
- V strednej miske zmiešajte ovsené vločky a 1 šálku ovseného mlieka.
- Dajte do mikrovlnnej rúry na vysokú teplotu po dobu 1 minúty a 30 sekúnd.
- Vyberte z mikrovlnnej rúry a premiešajte.
- Vmiešajte slnečnicový olej.
- Dajte bokom a nechajte pár minút vychladnúť.
- V samostatnej veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, cukor a soľ.
- V zmesi vytvorte jamku a vidličkou do neho vmiešajte zmes ovsených vločiek a mlieka.
- Pomaly vmiešajte ocot a zvyšnú ½ šálky ovseného mlieka, pridávajte asi 2 polievkové lyžice naraz.
- Možno nebudete potrebovať celú pol šálku.
- Cesto by malo byť husté a keď ho upustíte na panvicu, malo by sa pomaly formovať do tvaru kruhu pomocou lyžice, ktorú cesto jemne rozotrite.
- Keď je vaša panvica rovnomerne predhriata (asi 10 minút, ak používate liatinu), nalejte na ňu ¼ šálky cesta a zadnou stranou lyžice cesto zľahka rozotrite, aby vznikol kruh.
- Rýchlo naň položte asi 10 čučoriedok.
- Snažte sa nedávať čučoriedky na okraj lievancov.
- Zalejte ešte trošičkou cesta, aby čiastočne pokrylo čučoriedky.
- Vymažte, kým okraje lievancov nezačnú hnednúť a neobjavia sa na nich bublinky, asi 5 minút.
- Možno budete musieť upraviť teplotu na stredne nízku, aby sa lievance nepripálili.
- Majte na pamäti, že sa tieto lievance smažia pomalšie ako bežné lievance, pretože sú hutné a neobsahujú žiadne vajcia.
- Akonáhle sú lievance hotové, opatrne ich otočte špachtľou a smažte, kým na spodnej strane nezhnednú, ešte asi 3-4 minúty.
- Preneste na mriežku na chladenie tort a voľne zakryte alobalom.
- Možno ich budete chcieť nechať teplé v rúre, než usmažíte zvyšné lievance.
- Pokračujte s ďalším olejom a zvyšným cestom.
- Malo by vám to vyjsť na cca 6 lievancov, záleží, aké veľké budú.
- Podávajte s javorovým sirupom a akýmkoľvek iným doplnkom podľa výberu.